kultura

Za bonus točke dijaki pomagali tudi v svinjaku

18.1.2012 | 13:30 | Besedilo in foto: A. K.

Avtorica knjige o krškem dijaškem domu je dr. Ivanka Zajc Cizelj, ki je zaposlena v Zgodovinskem arhivu Celje.

Avtorica knjige o krškem dijaškem domu je dr. Ivanka Zajc Cizelj, ki je zaposlena v Zgodovinskem arhivu Celje.

Za bonus točke dijaki pomagali tudi v svinjaku

Krško - Pridelovanje zelenjave, obrezovanje drevja, čiščenje stranišč in skrb za svinjak ter prašiče. To je bilo le nekaj opravil dijakov, ki so nekdaj bivali v Dijaškem domu Krško, v katerem danes deluje krški mladinski center. Še bolj zanimive so osebne zgodbe nekdanjih dijakov in različni pripetljaji, ki so se jim zgodili med bivanjem v domu. Podrobnosti razkriva sinoči predstavljena publikacija dr. Ivanke Zajc Cizelj s preprostim naslovom Dijaški dom Krško 1951-1985.

Stavba, v kateri danes domuje Mladinski center Krško, ima zelo bogato zgodovino. Že leta 1899 je v njej začela delovati bolnica, gradnjo katere je sofinancirala znana krška dobrotnica Josipina Hočevar, po 2. svetovni vojni je bil v njej do leta 1963 tudi zdravstveni dom. Začetek delovanja dijaškega doma naj bi segal že v leto 1947, čeprav je uradno gradivo o njem dostopno od leta 1951.

Knjiga je plod sodelovanja med Mestnim muzejem Krško in Zgodovinskim arhivom Celje, v katerem je zaposlena tudi avtorica. Slednja se je pisanja lotila na podlagi pridobljenih podatkov o inventarju nekdanjega dijaškega doma, zato je lahko delo Cizljeve tudi odlično izhodišče za nadaljnje raziskovanje.

"Ne gre za običajno knjigo, ampak bolj za arhivski pripomoček," je na sinočnji predstavitvi poudarila avtorica.

Da arhivsko gradivo, na podlagi katerega je nastala knjiga, ni dolgočasno, ampak zelo zanimivo branje, pričajo že na sinočnji predstavitvi prebrani odlomki. Po besedah kustosinje Mestnega muzeja Krško Alenke Černelič Krošelj pa se sploh redko zgodi, da so arhivski inventarji tako zanimivi kot je ta.

‹ nazaj

Galerija (7)

IMG_4930_000
IMG_4931_000
IMG_4936_000
IMG_4938_000
IMG_4949_000
IMG_4950_000
IMG_4953_000

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava