Slovesnost ob obletnici zažiga škofa Vovka

21.1.2012 | 15:10

Nadškof Anton Stres med pridigo. (Foto: B. B.)

Nadškof Anton Stres med pridigo. (Foto: B. B.)

Andrej Glavan blagoslavlja doprsni kip škofa Vovka (Foto: B. B.)

Andrej Glavan blagoslavlja doprsni kip škofa Vovka (Foto: B. B.)

Slovesnost ob obletnici zažiga škofa Vovka
Slovesnost ob obletnici zažiga škofa Vovka

Novo mesto - V tukajšnji stolni cerkvi je bila dopoldne spominska maša ob 60-letnici zažiga škofa Antona Vovka, ki jo je ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Po maši je novomeški škof Andrej Glavan pred cerkvijo blagoslovil nov doprsni kip škofa Vovka.

Kot je v pridigi poudaril Stres, se je napad nahujskane množice na bršljinski železniški postaji zgodil v času, ki ni spoštoval načela človekovih pravic. A tudi današnji čas ni imun na te kršitve. "Če bi ta načela v Sloveniji spoštovali, ne bi bilo toliko sovražnega govora in širjenja neresnic na račun katoličanov in Cerkve," je poudaril Stres.

Anton Vovk, pranečak pesnika Franceta Prešerna, se je rodil v Vrbi na Gorenjskem, po drugi svetovni vojni pa je prevzel vodenje ljubljanske škofije. Zaradi nove meddržavne ozemeljske razdelitve so mu zaupali še administraturo slovenskih delov reške in tržaško-koprske škofije, po smrti škofa Gregorija Rožmana pa so ga imenovali za ljubljanskega škofa in ga leta 1961 skupaj s škofijo povzdignili v ljubljanskega nadškofa. Leta 1963 je umrl je v Ljubljani, leta 1999 pa so izdali škofijski odlok o začetku postopka njegove beatifikacije.

"Vedno se bo kdo spozabil in šel čez mejo. A huje kot to je, če država in javno mnenje temu dajeta potuho in podporo," je dejal nadškof.

Nadškof je sicer spomnil, da je v petek minilo 60 let, odkar so na železniški postaji v Novem mestu poskusili zažgati ljubljanskega škofa Antona Vovka (1900-1963), ki je bil takrat namenjen v bližnje Stopiče na blagoslov na skrivaj postavljenih novih cerkvenih orgel. Vovk je posledice napada s hudimi opeklinami sicer preživel, napadalcev, ki jih je Stres označil za nahujskano drhal, pa niso nikoli kaznovali.

Kot je dejal Stres, se namera napadalcev samo po zaslugi velike prisebnosti in osebnega poguma škofa ni v celoti uresničila. Vovk se je rešil, vendar je zaradi poškodb tri tedne ostal na zdravljenju v bolnišnici.

Nobenega dvoma ni, da se je vse dogajalo z vednostjo in soglasjem takratne partijske oblasti, ki je dogodek izkoristila za nov moralni pritisk na škofa, naj se pokori njenim ideološkim zahtevam, je menil nadškof.

Dogodek je v nadaljevanju navezal na sedanjost in dejal, da preganjanje kristjanov ni le stvar preteklosti, saj jih vsako leto zaradi vere - predvsem v državah, kjer ne poznajo načela spoštovanja človekovih pravic - umre več deset tisoč, hkrati pa so deležni še drugih krivic.

Ob zaključku govora je nadškof Stres kristjane pozval k pokončnosti in na vseh ravneh osebnega ter družbenega življenja k pogumnemu ter požrtvovalnemu prizadevanju za zmago resnice, pravičnosti in ljubezni.

Po spominski maši je novomeški škof Andrej Glavan blagoslovil Vovkov doprsni kip, ki so ga postavili pred zvonikom novomeške stolnice sv. Nikolaja.

B. B./STA

Galerija

Komentarji (17)

21.1.2012Ocenipatriot 
Če že govorite o grozljivem dejanju in da so ga zažgali. Podajte še kako izvedensko mnenje o stopnjah in obsegu opeklin. Baje bencin iz vžigalnika ne naredi neke hude škode...
21.1.2012Ocenimilan 
Resnično ne morejo pozabiti nekega norca , ki ga je polil z bencinom in vžgal, za vse je kriv prejšnji sistem HALOOOO????. gospod nadškov STE ČLOVEK, BOG, ali kaj, da za vse krivite prejšnji režim. nimate nobene dobre besede za prejšnje obdobje. VI VI , ste tisti ki vse v en KUP mečete,, V SVOJIH vrstah imate toliko "PEDOFILOV", V CERKVENEM TALARJU, pa nam občanom ne pride na misel , DA ste VSI enaki, PEDOFILI, pedofili, pedofili,; VI ste tisti, ki sejete nestrpnost, bolj ste farški bolj ste pokvarjeni, mar naj to velja tako za VAS , kakor za nas, ki nismo verni, pa vendar verujemo v dobro, in ne podlegamo posameznim NORCEM v določenih vrstah, ker ni to pravilo za razpoznavanje določenih prepričanj. Upamo , da boste s takšnim sovraštvom do določenega obdobja prenehali in začeli delovati v duhu miroljublja in spoštovanja do drugače mislečih. Če se obračamo tako kot VI, G. mns. Stres. potem STE VSI duhovniki PEDOFILI, - kar pa ni res, saj je med vami ogromno, - v veliki večini, ali skoraj vsi, (z izjemami), ki delujejo v dobro ljudi in vseh, ki se resnično žrtvujejo in pomagajo , pa pustimo vero, kdo pa ne veruje, če nas vprašate , sta veri samo DVE,; dobra, misel in delovanje človeka v dobrobit vseh, in HUDOBNA- ŽLEHT, SLABA , luciferska, misel o uničenju ali škodovanju svojemu bližnjemu- človeku.. Ne bojim se smrti, ne luciferja, ne odrešenika, ne vesoljnega, bojim se samo da v tem življenju nisem naredil dovolj dobrih del... KAJ PA VI, obletnica nekega NORCA, KI JE storil gorje, za kar vse povprek krivite, KOGA pa krivite za vso to POŽREŠNOST po OBLASTI....????
21.1.2012Ocenivernik 
Nekaj številk nazaj sem prebral izjavo župnika Nemaniča iz Bele Cerkve.Je imel kar prav!Takšnih komentarjev pa ne bi bilo treba poleg res dobrega članka in lepih fotografij.
21.1.2012Ocenibil prisoten na slovesnosti 
Poglejte ni bil norec ampak človek katerega je takratni režim prisilil ali kako bi temu rekli , niso si nič izmislili in škof Vovk ne more biti kriv za medvojno takratno stanje saj je takrat zasedal škofovski prestol v Ljubljani škof Rožman, Vovk je bil škof po vojni. Bile pa so opekline tretje stopnje (A.Pust-Škof v plamenih st.15) o obsegu opeklin in o celotnem dogajanju pa priporočam da si kupite to tedensko izdajo Družine kjer je na dveh straneh 16in 17 dnevniški zapis škofa Vovka po dogodku 20.januarja 1952. leta. in boste tudi dobili pred seboj celotno sliko dogodka katero si človek takoj predstavlja v živo kako je zgledalo.
21.1.2012Ocenipravičnost 
Molimo za novomeško škofijo in škofa, da se bo tja zopet vrnila prava vera in morala.!
21.1.2012 1   (1)   (0)   OceniSFSN 
Škof Vovk NI bil pedofil etc in ni bil zažgan z vžigalnikom. Škof Vovk je bil pranečak pesnika Franceta Prešerna. Predvsem je pomembno to, da je bil Človek, ki ni hlepel po oblasti. In če kdo tako ravna s Človekom, trpi posledice kot so jih vsi udeleženci tega sramotnega in sprevrženega dejanja, z njihovimi družinami vred. Preklel jih je celo Tito, ki nikoli več po tem dogodku ni obiskal Novega mesta. Toliko v vednost in upoštevanje, kot se je reklo tisti čas.
21.1.2012 1   (1)   (0)   Ocenipravičnost 
Tisti, ki so sodelovli pra zažigu nadškofa Volka so tudi sami potem zelo trpeli in umrli v težkih mukah, en od zažigalcev se je zaletel z avtom in v avtu živ zgorel, ljudje okoli njega, ki so obirali hmelj (lokacija Srebrniče) mu niso mogli pomagati. Vendar to, kar danes nekateri počnejo na naših cerkvenih vrhovih je žalostno, nemoralno, delajo, kot, da nimajo vere. Tiste, ki pa se s tem ne strinjajo in so na strani morale pa obsodijo in izobčijo Tukaj pa se vidi veličina nadškofa volka in tudi veličina nekaterih slovenskih škofov, vendar žal še daleč ne v nm. Molimo za Božji Blagoslov!!!!!! Besede Josipa Broza Tita, ko je obiskal novo mesto, ob otvoritvi ceste Bratsva in enotnosti so bile:" Prokleto Novo mesto, ovdje pale biskupe", saj se je ta novica hitreje kot po takratni Jugoslaviji razširila po svetu in je Beograd dobival od drugih držav dobival protestne note in zgražanja.
22.1.2012 1   (1)   (0)   OceniUps!!! 
Za napad na škofa Antona Volka je bila uporabljena, barbarska, zavržna in vsega obsojanja vredna metoda inkvizicije. Tako se s človeškimi bitji ( in bitji sicer!) ne ravna , pa ne glede potomci koga so ali v kateri instituciji in kakšno funkcijo opravljajo! Ni se pametno vedno in za vsako ceno zgledovati po dejanjih iz zgodovine, pa četudi gre za zgodovino kakršne koli " duhovne " organizacije ... Skratka - zločin storjen proti g. Antonu Volku je vsega obsojanja vredno skrajno zavržno dejanje !!!
22.1.2012 1   (1)   (0)   OceniSFSN 
Na "zlet bratstva in enotnosti", ob otvoritvi avtoceste LJ - ZG, je Tito poslal Rankoviča in ni bil prisoten, čeprav se je ves čas govorilo, da bo na zletu navzoč. Torej Tita ob otvoritvi ni bilo. To vem, ker sem bil na takratnem zletu navzoč. Take izjave, kot so navedene zgoraj, je dajal v tujini na mnoge očitke glede tega kretenskega dogodka. Govor pa je v tem članku o škofu Vovku in ne o drugih kretenizmih, ki jih je tudi počenjala RKC v zgodovini. Ponovno: škof Vovk je bil ČLOVEK !!
22.1.2012Ocenipravičnost 
To, da je bil Tito v NM, je pred nekaj leti pisalu tudi v Dolenjskem listu. Ne vem točne številke, bilo pa je takrat, ko je bila obletnica otvoritve avtoceste. SFSN pobrskaj po starih številkah in boš našel zapis povzet iz kronike,ker je zapisana tista izjava!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava