Kulturni dan posvečen branju

15.2.2012 | 13:10

Kulturni dan posvečen branju
Kulturni dan posvečen branju
Kulturni dan posvečen branju

Novo mesto - V torek, 7. februarja, smo kulturni praznik na osnovni šoli Šmihel v Novem mestu obeležili z dnevom branja. V timu za prednostno nalogo, ki je izboljšanje bralne pismenosti, smo pripravili načrt dejavnosti.

Prvo uro so učenci predstavili življenje in delo našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Učenci so doma po skupinah predelali naslednje teme: družina, šolanje, ljubezen, prijateljstvo in delo. Tri ure so učenci po oddelkih ustvarjali v številnih delavnicah: lectarstvo, prestarstvo, otroške igre, šport, družabno življenje, nakit, frizure, oblačila, pokrivala, prehrana, čitalnice, pouk, tiskarstvo, računalniške delavnice. Tematika delavnic je bila vezana na 19. stoletje, na Prešernov čas. S pomočjo besedil, ki so jih pripravili učitelji, so učenci pridobili določena znanja v delavnicah. Učenci so bili v vseh delavnicah zelo motivirani in uspešni.

Za zaključek smo se vsi zbrali v šolski telovadnici. Program smo začeli s himno. Predstavila sta se voditelja kviza Matic in Klara. V kvizu so sodelovali predstavniki vseh oddelkov. Skupine so bile starostno mešane. Kviz je vseboval dvajset vprašanj, razdeljenih v sklope. Vmes med kvizom, je potekal tudi kulturni program. Recitirali so Prešernove pesmi ob spremljavi violine, prebrali so verze, ki so jih ustvarili učenci za lectova srca ter zaplesali. Razstavili so plakate in številne izdelke. Sodelovale so štiri skupine: Črtomiri, Turjaške Rozamunde, Povodni možje in Urške. Najboljšim je pohvalo podelila ravnateljica šole Irena Hlača.

Na zaključni prireditvi in v delavnicah je bilo marsikaj videti in slišati od šmihelskih učencev, saj je bilo delo v delavnicah uspešno izvedeno, v kvizu pa so vsi sodelujoči pokazali veliko znanja.

Helena Murgelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava