kultura

FOTO: Podobe življenjske radosti

28.3.2012 | 12:45 | Rasto Božič

Beograjska likovnica Vesna Pantelić. (Foto: R. Božič )

Beograjska likovnica Vesna Pantelić. (Foto: R. Božič )

Gertruda

Gertruda

Novo mesto - Da svet ne pripada zgolj ljudem z vitko postavo in podhranjenemu modnemu idealu, se lahko prepričajo obiskovalci kiparsko-slikarske razstave ugledne beograjske likovnice Vesne Pantelić, ki so jo včeraj odprli v Galeriji Krka. Namreč njene Gertrude – kot jih je poimenovala – slavijo življenje in radost ter opozarjajo na povsem drugačen pogled od zapovedanega.

Sprehod med njenimi kipi, slikami in grafikami opozarja na dobesedno polnost življenja. Neobremenjenost, ki veje iz teles in kretenj njenih junakinj – tudi nasprotnega spola ni povsem zaobšla in ga zasluženo karikira – je svojevrstna hvalnica lepoti, izpopolnjujoči spolnosti in živopisnosti življenja.

Njeni likovni izdelki žarijo v radostno toplih barvah, številni drobni dodatki pa jih zaokrožajo v popolno celoto in poudarjajo njihovo sporočilnost. Njene »Gertrude« so sodobne Venere in Afrodite hkrati, poganske boginje ljubezni ter lepote. Poudarjeno je njihovo telo, ki je edino sposobno dajati novo življenje. So velike matere sveta, njegova preteklost in prihodnost.

Pantelićeva se je v zadnjem obdobju svojega ustvarjanja povsem posvetila omenjenemu liku in motivu. Pojasnila je, da je pred leti opazila graciozno žensko, ki je veslala po nekem švicarskem jezeru, njen lik pa je odražal ravno to, kar je iskala.

Kot je ob razstavi povedal kostanjeviški likovni kritik Goran Milovanović, je z njim preobrazila svoj likovni izraz, hkrati pa njeni likovni izdelki izkazujejo hudomušen in rahlo ironičen pogled na svet, je še povedal.

Vesna Pantelić se je rodila v Beogradu. Študirala je na tamkajšnji akademiji likovnih umetnosti, diplomirala pa v ZDA. Kot študentka je tam prejela pomembno nagrado James Saydam, leta 2008 pa so jo za skulpturo za mednarodno razstavo na temo olimpijade v Pekingu nagradili z zlato medaljo kitajskega ministrstva za kulturo.

Razstavljala je v domovini, ZDA, Španiji, Izraelu, Švici, ter Avstraliji, na Kubi, Kitajskem in Portugalskem. Živi in ustvarja med Srbijo in Španijo. Razstava je odprta do 19. aprila.

Ob odprtju razstave je nastopil trio: Brina Kafol – flavta, Sanja Romić – oboa in Anja Gaberc – harfa.

‹ nazaj

Galerija (24)

001-Vesna Pantelić
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
021
022
031
032-Getruda

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava