Po rezultatih ankete večina za zimske počitnice v dveh delih

28.3.2012 | 13:45

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Zimske počitnice razdeljene v dveh tednih, po regijah, kot pred letom 2010, je večinska želja udeležencev ankete o šolskih počitnicah, ki jo je izvedlo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Do ponedeljka se je na anketo odzvalo več kot 26.000 oseb, povečini staršev, strokovnih delavcev in dijakov.

Kot so sporočili z ministrstva, jih je velika večina ocenila, da so novoletne, prvomajske in poletne počitnice primerno razporejene, nekoliko manj jih soglaša s sedanjo razporeditvijo jesenskih počitnic, največ kritik pa zadeva zimske počitnice.

Glede zimskih počitnic se je največ udeležencev ankete, približno 45 odstotkov, izreklo za povratek na stanje izpred leta 2010, še dodatnih 20 odstotkov pa bi si želelo dva tedna zimskih počitnic namesto jesenskih. Manj kot 30 odstotkov jih je ocenilo, da je rešitev zadnjih dveh let ustrezna.

Med tistimi, ki so se izrekli za ponovno uvedbo zimskih počitnic v dveh delih, je največ staršev in strokovnih delavcev, manj pa učencev in ravnateljev. Zanemarljiv pa je odstotek tistih, ki bi ukinili prvomajske počitnice ali za teden dni skrajšali poletne počitnice, v juniju ali v avgustu.

Ministrstvo je izvedlo anketo v okviru priprav na oblikovanje šolskega koledarja za prihodnje leto, ki bo objavljen predvidoma v maju ali v juniju. Minister Žiga Turk in državna sekretarka Mojca Škrinjar sta že večkrat poudarila, da želita slišati mnenje zainteresiranih pred sprejemom odločitve o spremembi režima zimskih počitnic.

S tega vidika je anketa prikazala zanimive podatke, vsekakor pa mora končno odločitev sprejeti minister, še dodajajo z ministrstva.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava