gospodarstvo

Vodstvo radeške papirnice vložilo predlog za stečaj

29.3.2012 | 20:00 | STA

Foto: spletna stran Radeče papir

Foto: spletna stran Radeče papir

Radeče - Vodstvo tovarne Radeče Papir, ki zaposluje 370 delavcev, je na celjsko sodišče danes vložilo predlog za prekinitev prisilne poravnave in uvedbo stečaja, je dejal predsednik podjetniškega sindikata Stane Klanšek. Poteza vodstva je bila pričakovana, saj jim NLB ni odobrila nekaj manj kot 800.000 evrov posojila za obratna sredstva.

Kako bodo postopki tekli naprej, zaposleni po besedah Klanška še niso obveščeni. "To se je pričakovalo. Do tega je moralo priti slej kot prej, glede na to, kar se je dogajalo v zadnjih devetih mesecih. Drugega izhoda, kakor to, kaj se je zgodilo danes, nismo pričakovali," je povedal Klanšek.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je radeško papirnico pred kratkim tudi pisno obvestila, da ji ni pripravljena odobriti približno 780.000 evrov posojila za obratna sredstva, ki bi papirnico skupaj s posojili Nove Kreditne banke Maribor in Abanke Vipa - vsaka bi prispevala po milijon evrov - rešilo pred stečajem.

Pogoji NLB za 780.260 evrov posojila so po navedbah papirnice nemogoči in v delu, ki se tiče zahtevanega solidarnega poroštva za trimilijonsko posojilo, tudi pravno sporni.

Radeška papirnica in njen lastnik, družba G-M&M, sprejemata pogoje ostalih dveh bank za najem posojila v skupni višini dva milijona evrov. Novopostavljeni pogoj s strani NLB pa je po oceni papirnice za družbo G-M&M in tudi njeno banko upnico Abanko Vipa nesprejemljiv in nezakonit.

Družba G-M&M, ki zaposluje 60 ljudi, bi s prevzemanjem finančnih poroštev v visokih zneskih tveganje svojega poslovanja povečala do te mere, da bi lahko bilo ogroženo tudi njeno poslovanje. Ob tem pa Abanka Vipa kot največja upnica družbe ne soglaša z dodatnim dajanjem poroštev.

‹ nazaj

Komentarji (5)

29.3.2012OceniDeWalt 
Tovariši, čas je da nehate nakladati o 800.000 EUR-ov. Tevž bi potreboval vsaj 10-12 milionov. Vendar pa pričakuje, da mu bo ta finančna sredstva zopet podarila država. Ve se pa, kaj pomeni, če lopovu pokažeš denar! Baraba je baraba! In Tevž to je!
29.3.2012OceniBravo 
Bravo, DeWalt! Škoda, ker mu nihče nič ne more! Spravt na kant tovarno in cesto toliko ljudi! Groza!
29.3.2012Ocenimajstr 
kje pa je Tjurk??????? bi kakšno prazno povedal...
30.3.2012Ocenivizjak 
Vizjak ma vas rad
30.3.2012Ocenicvet 
Vizjak mlati samo prazno slamo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava