gospodarstvo

Zaradi stečaja bistven porast brezposelnosti

3.4.2012 | 12:00 | STA, M. M.

Na levi sindikalist v papirnici Stane Klanšek. (Foto: P. P., arhiv DL)

Na levi sindikalist v papirnici Stane Klanšek. (Foto: P. P., arhiv DL)

Celje, Radeče - Zaradi stečaja radeške papirnice, ki je zaposlovala okrog 250 delavcev, bo v občini Radeče stopnja brezposelnosti bistveno narasla. Direktorica Območne službe za zaposlovanje Celje Karmen Leskošek je danes ocenila, da je tovarna, ki je od včeraj v stečaju, predstavljala velik delež vsega delovno aktivnega prebivalstva Radeč.

Kot je dejala, je v radeški občini nekaj več kot 1000 delovno aktivnih, zato se bo stečaj papirnice vsekakor odrazil tudi na stopnjo brezposelnosti celotne celjske regije, ki je že sedaj nadpovprečna. Leskoškova meni, da je osnovna težava radeške občine dejansko malo delovnih mest, kar pomeni, da prebivalci že sedaj iščejo zaposlitve oz. se zaposlujejo izven občine, predvsem na območju Laškega, Celja in Sevnice.

Leskoškova pričakuje, da bodo odpuščeni delavci radeške papirnice, ki so brez specifične izobrazbe, iskali delo predvsem v raznih proizvodnih dejavnostih, gradbeništvu, morda prevozništvu, upravljavci strojev pa bodo znanja lahko izkoristili na področju kovinarske dejavnosti.

"Morda se bo kdo odločil, da se posveti tudi kmetovanju ali pa morda razmislil o turistični ponudbi, saj sta v bližini Radeč dve zdravilišči in so na področju turizma zagotovo še priložnosti. Bodo pa aktivnosti zavoda potekale poleg pomoči pri iskanju nove zaposlitve tudi v smeri pridobivanja kvalifikacij oz. dodatnih znanj, s katerimi bi si delavci povečali možnosti za zaposlitev," je dejala Leskoškova.

Stopnja registrirane brezposelnosti v občini Radeče je po zadnjih podatkih za lanski december znašala 12,5 odstotka, medtem kot je bila decembra leta 2008 šestodstotna. Konec februarja letos je bilo v radeški občini 239 brezposelnih, med nezaposlenimi pa je trenutno 46 odstotkov žensk, 13 odstotkov iskalcev prve zaposlitve, 39 odstotkov brez izobrazbe, 24 odstotkov s poklicno izobrazbo, 25 odstotkov s srednjo in osem odstotkov z visoko stopnjo izobrazbe.

Eden izmed direktorjev tovarne Radeče Papir Janez Pezdirc je včeraj povedal, da razmišljajo o ustanovitvi nove družbe, ki bi prevzela posle podjetja v stečaju. Koliko delavcev radeške papirnice pa bi v tem primeru zaposlili, še ni znano.

Za hčerinsko invalidsko podjetje Muflon, ki ima okrog 120 zaposlenih, stečaj ni bil predlagan, saj podjetje posluje pozitivno.

‹ nazaj

Komentarji (2)

3.4.2012OceniLDS 
Dokler bosta Tevž in J. Pezdirc komandirala in vodila Radeče papir in Muflon, ni ŠANS, da bi bila katera od firm uspešna. Gre samo za krajo, krajo in še enkrat krajo! Le od kje naenkrat finančna obratna sredstva, če pa Tevž nima nobenega denarja???!!! Gre samo za to, da bi še pokradel tisto, kar je ostalo od pokradenega v bližnji preteklosti! Bo prišla roke pravice tudi za njega, brez skrbi!
4.4.2012Ocenipastir 
ma ja kar sanjaj. kdo jo bo pa delil, a morda ti? ho hov beu beu pa nič več. če ne bi bili take ovce bi lahko bilo drugače, zdaj bo pa samo slabše in slabše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava