Žegen na Slančjem Vrhu - Na Kovačevem Hribu 27 m butara

8.4.2012 | 09:30

Velika skupina žena je prinesla k žegnu na Slančnji Vrh z Vrhka pri Tržišču.

Velika skupina žena je prinesla k žegnu na Slančnji Vrh z Vrhka pri Tržišču.

Mili Sitar z Vodal in Mili Mjacen z Jeprjeka sta bili med pobudnicami tovrstnega žegna.

Mili Sitar z Vodal in Mili Mjacen z Jeprjeka sta bili med pobudnicami tovrstnega žegna.

Ob novi cerkvici na Kovačevem Hribu so vaščani postavili rekordno, kar 27 m visoko butaro.

Ob novi cerkvici na Kovačevem Hribu so vaščani postavili rekordno, kar 27 m visoko butaro.

Slančji Vrh, Kovačev Hrib - Na današnjo velikonočno veliko nedeljo bodo v številnih slovenskih družinah začeli dan s tradicionalnim velikonočnim zajtrkom, v katerem ne bodo manjkali šunka, pisanice, potica in hren. Te dobrote so včeraj številni farani odnesli k velikonočnemu "žegnu", novi tržiški župnik Jože Kohek jih je blagoslovil tudi na Slančjem Vrhu in Kovačevem Hribu.

Na Slančji Vrh so prinesli k žegnu članice Društva upokojencev Tržišče in Turističnega društva Tržišče, opravljene v nekdanjih kmečkih oblačilih, tudi na glavah so nosile velike jerbase, košare dobrot, pokrite s krasnimi prti, ki so jih izvezle same, kot sta denimo storili Mili Majcen z Jeprjeka in Mili Sitar z Zgornjih Vodal, pobudnici ohranitve lepe tradicije. Na Slančji Vrh so prinesli k žegnu iz številnih okoliških vasi, tudi s Krsinjega Vrha, Otavnika, Telč, Malkovca, Vrhka in Tržišča.

Cerkev sv. Urha na Slančjem Vrhu, obcestnega naselja na poti iz Tržišča na Telče na 483 nadmorske višine naj bi zgradili že leta 1249, toda, ker je cerkev tako barokizirana, sestavine, ki bi utegnile izvirati iz tega časa, niso jasno razvidne. Domačini zatrjujejo, da je cerkev stara vsaj 500 let, strokovnjaki pa trdijo, da je prezbiterij z grebenastim obokom šele iz 17. stoletja.

Včerajšnji žegen na Slančjem Vrhu je bil zanimiv tudi za tujce. Neka gospa je povedala, da si je njena prijateljica iz nemškega Freiburga hotela ogledati velikonočni žegen, češ, da takega običaja pri njih ne poznajo.

Na Kovačev Hrib so prinesli vaščani k blagoslovu jedi v novo lično cerkvico, ozaljšano z vitraži ruske umetnice z Budne vasi Elene Sigmund. Pred cerkev so vaščani postavili kar 27 metrov visoko butaro.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentarji (3)

8.4.2012OceniJelka 
No tole pa je lepo za videti, kaj šele za doživeti. Vse pohvale pobudnicama. ČESTITKE. Takale prireditev te vrne v mladost, pa čeprav še nisem med starejšimi, se spomnim kako so žene tudi po 10 km in več nosile na glavah jerbase z velikonočnimi dobrotami k žegnu. RES LEPO in nadaljujte tudi v prihodnje.
8.4.2012OceniPohvalni 
Je pa res ata Povše zgradil zelo lepo cerkev na Kovačevem Hribu, seveda s pomočjo krajanov, ampak ta glavno breme je pa na njegovih plečih. Bog mu daj zdravja, da bi to izpeljal do konca in da bi vsaj še 50 let hodil na obletnice otvoritve.
6.5.2012OceniSadam Husein 
Prov maš Pohvalni!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava