FOTO: Suhokranjci največ vedeli o kmetijstvu

14.4.2012 | 13:30

Zmagovalna ekipa iz Suhe krajine bo na državnem tekmovanju zastopala Dolenjsko, avtomatično so se tja udeležili tudi edini predstavniki iz Bele krajine, to je bila ekipa DPM Metlika.

Mirna Peč - Sinoči je v prostorih osnovne šole v Mirni Peči potekal regijski kviz Mladi in kmetijstvo za Dolenjsko in Belo krajino. Gostitelji, to je bilo Društvo podeželske mladine Mirna Peč, ki je lani na državnem tekmovanju zasedlo odlično drugo mesto, in Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, ki je skrbel za strokovni plat dogodka, so poskrbeli, da vzdušje ni bilo preveč napeto in da so ekipe lahko pokazale čim več znanja, ki so ga osvojile v pripravah na ta kviz. Najboljše so se odrezali tekmovalci iz Društva podeželske mladine Suha krajina, ki bodo skupaj z ekipo iz Metlike Dolenjsko in Belo krajino zastopali na državnem tekmovanju v Žirovnici na Gorenjskem, ki bo konec tega meseca.

Kot je povedala Cvetka Lavrič iz KGZS - Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, včeraj tekmovanje ni potekalo le pri njih, ampak v več regijah, letošnje teme kviza pa so enake, izbrali so jih strokovni sodelavci kmetijsko gozdarskih zavodov v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine.

"Trudimo se, da so čim bolj zanimive. Letos smo se odločili za: Zadružništvo kot model uspešnega poslovnega organiziranja v Sloveniji, Konjenikov priročnik, Varna hrana (shema sadja in zelenjave) terGore na dlani (Triglavski narodni park)," je povedala.

V kvizu so se pomerile ekipe: DPM Metlika, DPM Dobrava, DPM Novo mesto, Grm - Center biotehnike in turizma, DPM Suha krajina, DPM Trebnje, DPM Zbure in DPM Mirna Peč.

Včerajšnjega dogodka, ki ga je povezovala predsednica mirnopeškega društva podeželskih žena Nežika Režek, so se udeležili tudi: direktor KGZS Igor Hrovatič, v.d. direktor novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda Slavko Dragovan, mirnopeški župan Andrej Kastelic, poslanec Zvone Lah in ravnatelj OŠ Mirna Peč Danijel Brezovar.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentarji (3)

14.4.2012OceniRobin Hood 
Še je prihodnost kmetijstva v Suhi krajini... Še malo in bo napočil čas, da novi rod Suhokranjcev Suho krajino vrne na stara pota razvoja, ki jo je nekoč imela (pred prvo svetovno vojno). ČESTITKE MLADINI
14.4.2012OceniStil 
BRAVO KRANCI! TO!!!!!!!POKAŽITE JIM VETRA!!
15.4.2012OceniJaže 
Strinjam se z obema predhodnikoma in vse pohvale mladim. Pa ne samo zato, ker so zmagali, pohvala tudi za to, da ste pokazali volji in željo po novih znanjih. Suha krajina, ki je pred 150 leti veljala za eno najboj razvittih območij v Sloveniji, kjer je bilo že takrat več kot 2000 delovnih mest, je danes na repu po razvitosti. Zemlja je neokužena, postopek pridelave hrane je še vedno tradicionalen, živina se krmi z neoporečno hrano, a kaj, ko te kvalitete v Suhi krajini ne znamo vnovčiti. Potrebovali bi strategijo razvoja kmetijstva v teh krajih a kaj, ko za to pri odgovornih ni volje, znanja, ............. Škoda, res škoda. Mladi, samo tako naprej.

Komentiraj prispevek