atletika

Špilerjeva z državnim rekordom do norme za olimpijske igre

14.4.2012 | 20:25 | STA

Barbara Špiler (Foto: R. N., Arhiv DL)

Barbara Špiler (Foto: R. N., Arhiv DL)

Brežice - Barbara Špiler (AK Brežice) je na mednarodnem atletskem mitingu v Brežicah v metu kladiva zmagala in izboljšala svoj slovenski rekord. Z 69,26 metra je izpolnila tudi normo B (69,00 m) za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu in dosegla tudi normo za evropsko prvenstvo v Helsinkih. Druga je bila Rosa Rodriguez iz Venezuele (68,93 m).

Med atleti je v metu kladiva zmagal Wagner Domingos, ki je z 72,48 m dosegel brazilski rekord, Nejc Pleško pa je bil na tretjem mestu najboljši Slovenec (60,61 m).

"Na Venezuelko nisem gledala kot na konkurentko, skušala sem se čim bolj zbrati in nekoliko otresti treme. Pred domačo publiko je vedno lepo tekmovati in tudi tokrat je bilo tako. V prvi seriji sem presegla 66 m, v drugi je bilo podobno, tretji met pa je bil že prek 68 m. V četrtem poskusu sem vrgla orodje izven označenega sektorja, v peti pa sem zmogla normo za OI in državni rekord. Odvalil se mi je velik kamen od srca, saj mi je to uspelo že povsem na začetku sezone. Sedaj bo lažje delati na treningih in tudi tekmovati. Serijo na tekmi sem zaključila z 68,69 m. Želela sem se ponovno zbrati in če preseči izid. Norma za OI je sicer velika stvar, željo pa sem imela, da bi že danes presegla magično mejo 70 m," je dejala dvajsetletna Špilerjeva.

Špilerjeva je imela tri mete prek 68 m, že od prve serije pa je vodila Rodriguezova (68,93 m). Špilerjeva je v peti seriji prvič v karieri presegla 69 m in Venezuelka je na koncu ostala brez zmage in tudi norme za OI. "V letošnji sezoni prvič tekmujem v članski mednarodni konkurenci. Moj glavni cilj je preseči 70 m, želim pa si tudi čim bolje tekmovati. To je nova šola, nove stvari se bom morala naučiti. V Londonu tako ne morem še veliko pričakovati, veliko več pa verjetno čez štiri leta na OI v Braziliji," je dodala slovenska rekorderka.

Špilerjeva, ki prihaja iz vasice Cundrovec, je prejšnji slovenski rekord, 67,06 m, dosegla v Tallinnu v Estoniji, kjer je 23. julija lani na 21. mladinskem evropskem prvenstvu osvojila zlato medaljo z rekordom prvenstev. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je 24. julija 2010 v Monctonu v Kanadi osvojila srebrno odličje (65,28 m), svetovna prvakinja za mlajše mladinke pa je postala leta 2009. Tega leta je v Tampereju na Finskem na Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) osvojila edino slovensko zlato medaljo tem tem prvenstvu in skupno deveto zlato slovensko odličje na teh tekmovanjih. Njen trener je Vladmir Kevo, ki je skrbel tudi za športno pot zlatega olimpionika in svetovnega prvaka v metu kladiva Primoža Kozmusa.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava