Z dirko Po Sloveniji Brajkovič tudi v Metliki

16.4.2012 | 16:00

Jani Brajkovič se veseli nastopa na letošnji dirki Po Sloveniji, še posebej, ker bo dirka obiskala njegovo Belo krajino. (Foto: A. Matič)

Jani Brajkovič se veseli nastopa na letošnji dirki Po Sloveniji, še posebej, ker bo dirka obiskala njegovo Belo krajino. (Foto: A. Matič)

Direktor kolesarskega kluba Adria Mobil in direktor dirke Bogdan Fink je zadovoljen, ker je dirka Po Sloveniji kljub krizi naredila še en korak naprej. (Foto: A. Matič)

Direktor kolesarskega kluba Adria Mobil in direktor dirke Bogdan Fink je zadovoljen, ker je dirka Po Sloveniji kljub krizi naredila še en korak naprej. (Foto: A. Matič)

Kot je Gorazd Štanglej, športni direktor kazahstanskega moštva Astana, napovedal že decembra, se bo tudi zgodilo. Dirka Po Sloveniji bo letos obiskala tudi Belo krajino, na cilju v Metliki pa bodo Belokranjci lahko pozdravili tudi svojega rojaka Janija Brajkoviča, enega od zvezdnikov letošnje dirke, na kateri bodo poleg Astane nastopila še štiri moštva pro toura.

Dolenjski kolesarski delavci zbrani okoli novomeškega kolesarskega kluba Adria Mobil, prireditelji kolesarske dirke Po Sloveniji, ki se bo letos začela 14. junija v Celju, končala pa 17. junija v Ljubljani, tudi letos ostajajo zvesti svojim obljubam, da bo dirka iz leta v leto močnejša.

Tako so letos na start privabili kar pet ekip najvišjega ranga, nastopili bodo kolesarji Lampreja, Liquigasa, GreenEdga, Saxo Banka in Astane. Čeprav poimenski seznam tekmovalcev še ni znan, pa je že jasno, da bo na dirki nastopil tudi najboljši slovenski kolesar zadnjih let Jani Brajkovič, ki se je pred letošnjo sezono vrnil v ekipo Astane.

"Vsekakor se je lepo vrniti na dirke doma. Čeprav zagotovo še ne bom v najboljši pripravljenosti, saj to načrtujem šele za julijski Tour, pa se bom domačim ljubiteljem kolesarstva poskušal predstaviti v najboljši luči. Bo nekaj zanimivih etap, druga bo v mojih krajih v Beli krajini, tretja bo kraljevska, četrta pa kronometer. Računam, da bo zadnja etapa odločilna, zelo pa sem vesel, da bo v Ljubljani, kjer lahko pričakujemo veliko gledalcev," je ob predstavitvi dirke dejal Brajkovič, ki je zadnjič domačo dirko vozil leta 2005. Na zmago še čaka, čeprav zagotavlja nekoliko drugače, pa jo bo najbrž napadel že letos: "Zaenkrat še ne vem, katere pomočnike bom imel ob sebi, zagotovo bo nastopil tudi Borut Božič."

Dirka bo letos glede na traso v zadnjih letih speljana nekoliko drugače. Prva etapa, namenjena bo sprinterjem, se bo začela v Celju, nato bodo tekmovalci prvič obiskali Zasavje, od koder se bodo podali na Dolenjsko, cilj bo v Novem mestu. Tudi startni gostitelj druge etape bo novinec, etapa se bo namreč začela v Kočevju, končala pa v Metliki. Kraljevska bo tretja etapa, ki pa se ne bo končala s ciljnim vzponom, kar pa ne pomeni, da ne bo izredno zahtevna. Prav nasprotno.

"Kraljevska, 219 kilometrov dolga etapa bo na ravni največjih dirk. Začela se bo v Ivančni Gorici, od koder bo kolesarje pot vodila na Gorenjsko, kjer se bodo začeli napori. Najprej bodo morali kolesarji od Železnikov premagati vzpon na Soriško Planino, nato bo sledil spust do Bohinjske Bistrice, pa vzpon na Pokljuko, od koder se bodo spet vrnili v Bohinjsko Bistrico. Od tam pa bodo morali s še druge strani premagati vzpon na Soriško Planino. Po spustu jih čaka 26 kilometrov ravnine, cilj bo v Škofji Loki," je traso kraljevske etape predstavil direktor dirke Bogdan Fink.

Zmagovalec dirke, ki bo domov namesto rumene tokrat odnesel modro majico (barve pokrovitelja Siola) bo znan po četrti etapi, kronometru v Ljubljani, ki bo letos nekoliko daljši kot lani.

Čeprav trenutni finančni položaj v športu ni rožnat, dirka za razliko od nekaterih drugih na slovenskih cestah (VN Kranja) ni bila niti za trenutek ogrožena. "Zahvaliti se je treba vsem sponzorjem, ki so v kriznih časih pristopili zraven, očitno spoznavajo, da je ta projekt na dolgi rok in da se splača biti zraven. Naš cilj je, da dirko spravimo približno na tako raven, kot je Tour ali Giro, se pravi, da bo to turistični produkt celotne države. Imamo v načrtu, da bo dirka tudi daljša, a treba je počakati. Moramo vedeti, da bo to šele 19. dirka, vsako leto pa je nekaj novega, nekaj boljšega. Zanimanje ekip je ogromno, zagotovo bodo letos k nam spet prišli kolesarji, ki krojijo vrh drugih dirk," je z napredkom kakovosti dirke zadovoljen Fink.

Etape dirke po Sloveniji:

1. etapa: Celje - Novo mesto (164 km)

2. etapa: Kočevje - Metlika (166 km)

3. etapa: Ivančna Gorica - Škofja loka (219 km)

4. etapa: Ljubljana - kronometer (17, 8 km)

I. V./STA

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava