Feri Lainšček: " Z vsakim branjem je knjiga znova rojena!"

17.4.2012 | 16:15

Feri Lainšček in moderator Matija Drobne.

Sevnica - Drugi skupni nastop posavskih knjižnic na področju bralne kulture "Posavci beremo skupaj" poteka v Knjižnici Brežice, Valvasorjevi knjižnici Krško in Knjižnici Sevnica med 21. marcem in 21. novembrom. Projekt se je včeraj zvečer uradno začel tudi v sevniški knjižnici z zanimivim druženjem s Ferijem Lainščkom. Večer je odlično povezoval Matija Drobne.

Pisatelj iz Prekmurja je podelil knjižne nagrade najbolj zvestim bralcem sevniške knjižnice.

Na vprašanje o odnosu do nagrad je Lainšček duhovito odvrnil, da je dejstvo, da je prejel vse "pomembne" nagrade dovolj, pravzaprav zelo zgodaj. "To pomeni, da nisem dolgo živel v želji, da bi jih dobil in tudi mi ni bilo potrebno nikomur zavidati. Nisem nikoli pisal za nagrade, sprejemal sem jih z nekim spoštovanjem in spremljal, kako so se med tem časom razvrednotile…

Direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško literarnemu gostu izroča Trillerjevo trilogijo.

Obstaja samo magija med avtorjem oz. med delom in bralcem. In če ta magija deluje, potem se dogaja, da se z vsakim branjem knjiga znova piše. Z vsakim branjem je knjiga znova rojena in je drugačna v nekih odtenkih. In ta vnovična rojstva rojevajo neko magijo, ko niso več pomembne, nagrade, založbe, mediji…"

Lainšček piše tudi v prekmurščini, ker pravi, da skuša dokazati, da ni res, da se ne da v narečju pisati tudi visoke literature. Pomembno se mu zdi, da piše tudi v eksotičnem jeziku, ki izumira, ki bo prej izumrl kot slovenščina, saj ga ne govori več kot 100.000 ljudi.

Ob koncu literarnega večera je Lainšček podelil knjižna darila bralcem, ki so sodelovali v bralnem krožku.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentiraj prispevek