bela krajina

FOTO: Zeleni Jurij v državnem zboru in pri predsednikih

26.4.2012 | 10:25 | M. M., foto: Tomaž Urh

Foto: Tomaž Urh

Foto: Tomaž Urh

FOTO: Zeleni Jurij v državnem zboru in pri predsednikih
FOTO: Zeleni Jurij v državnem zboru in pri predsednikih

Ljubljana, Zagreb - Državni zbor (DZ) je včeraj obiskal prinašalec pomladi, sreče, veselja in obilja Zeleni Jurij. Spremljali so ga otroci iz folklorne skupine Tonček Plut iz Semiča in predstavnice Društva kmečkih žena iz Metlike, ki so predstavili starodavni običaj Jurjevanja, so sporočili iz DZ.

Nastopajoče sta pozdravila predsednik in podpredsednica državnega zbora Gregor Virant in Renata Brunskole. Virant je izrazil zadovoljstvo, da se ohranjajo starodavni slovenski ljudski običaji, ki izvirajo že iz časa naših poganski prednikov. Poleg tega, da je Zeleni Jurij znanilec pomladi, je tudi simbol dobrega, ki premaga zlo, in prinašalec prijateljstva. In prav to zadnje je po mnenju predsednika DZ tisto, kar DZ zelo potrebuje: "Če hočemo dobro reševati probleme naše države, ki se jih je nakopičilo kar precej, moramo biti složni, moramo biti prijatelji, da najdemo tiste rešitve, ki bodo za državo najboljše".

Podpredsednica je izrazila prepričanje, da se bo ob tako prizadevnih folklornih skupinah in društvih ljudsko izročilo zagotovo ohranjalo še naprej. Rojakom iz Bele krajine se je zahvalila, da so z Zelenim Jurijem prinesli pomlad in dobre želje tudi v Ljubljano. Kot je dejala Brunskoletova, "je svet lepši, če se imamo radi", in zagotovila, da se bodo poslanke in poslanci trudili, da bodo delovali v dobrobit državljank in državljanov Slovenije, so še navedli v sporočilu za javnost.

Včeraj pri hrvaškem, danes pri slovenskem predsedniku države

Kot so sporočili iz RIC Bela krajina, belokranjski Zeleni Jurij v organizaciji Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva ter RIC Bela krajina brezovo vejico prinaša tudi predsedniku države dr. Danilu Türku ter hrvaškemu predsedniku države Ivu Josipoviću. Včeraj je Zeleni Jurij obiskal hrvaškega predsednika, utrinki so na ogled v spodnji galeriji, danes pa ga bosta sprejela slovenski predsednik ter ljubljanski župan Zoran Jankovič.

V obe predsedniški palači ga letošnje leto vodijo Otroška folklorna skupina podružnične osnovne šole Adlešiči s tamburaškim spremstvom KUD Božo Račič iz Adlešič. Pridružujejo se jim tudi člani folklorne skupine iz hrvašega Turopolja. Mladi in malo starejši folkloristi predsednikoma prikažejo belokranjsko in turopoljsko pevsko, plesno in glasbeno dediščino ter v znak prijateljstva izročijo brezovo vejico. V nagovorih so hrvaški predsednik Josipović, Vojko Vovk, slovenski veleposlanik na Hrvaškem, Božo Dimnik, predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva, ter črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pozdravili ta simbol prijateljstva in povezanosti med slovenskim in hrvaškim narodom. Na fotografijah Tomaža Urha smo na sprejemu opazili tudi predsednika uprave in generalnega direktorja Krke Jožeta Colariča.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so imeli Zelenega Jurija kot znanilca pomladi vedno zelo radi, saj je v deželo prinašal veselje, rodovitnost, pomladno razpoloženje in jim zaželel dobro letino. Fantje po vaseh so tako enega izmed sebe odeli v brezovo zelenje ter hodili koledovat od hiše do hiše. Dobro so bili sprejeti in vedno prejeli kakšen dar. Domačiji pa so v zahvalo podarili brezovo vejico, katero je gospodar zataknil v streho pred vhodna vrata. Čeprav so lik Zelenega Jurija nekoč poznali v večjem delu Slovenije, se je tradicija najdlje ohranila prav v Beli krajini, kjer vsakoletno prirejajo tudi najstarejši folklorni festival v Sloveniji, Jurjevanje v Beli krajini. Letošnje, že 49. Jurjevanje bo potekalo med 20. in 24. junijem v Črnomlju. Obiskovalci si bodo lahko poleg belokranjskih folklornih skupin ogledali tudi atraktivne nastope folklornih skupin iz Mehike in Albanije.

‹ nazaj

Galerija (19)

ZJ-Hr-003
ZJ-Hr-005
ZJ-Hr-007
ZJ-Hr-009
ZJ-Hr-011
ZJ-Hr-012
ZJ-Hr-016
ZJ-Hr-018
ZJ-Hr-020
ZJ-Hr-022
ZJ-Hr-024
ZJ-Hr-026
ZJ-Hr-028
ZJ-Hr-030
ZJ-Hr-032
ZJ-Hr-034
ZJ-Hr-036
ZJ-Hr-038
ZJ-Hr-040

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava