Okronali petega kralja šmarnice

29.4.2012 | 17:35

Letošnji in lanskoletni kralj šmarnice Avgust Sinkovič (levo) in Toni Grabnar. (Foto: M. Ž.)

Trojica najboljših pri rdečih sortah.

Bogneča vas - Klub vaških posebnežev s Trebelnega je danes v sklopu prvega vaškega vikenda na domačiji Bevčevih v Bogneči vasi razglasil rezultate 5. šmardijade oziroma ocenjevanja vina iz trt samorodnice. Z laskavim naslovom kralja šmarnice se je okitil Avgust Sinkovič, ki je najboljšo šmarnico pridelal na vinski gorici Vrhovska Gora, drugo mesto je pripadlo Toniju Sebancu (vinska gorica Bajhovec) in tretje Veri Železnik (vinska gorica Golobinjek).

Ocenjevanje se je med tistimi, ki to trto ohranjajo, res dobro prijelo, saj je letos komisija v oceno prejela kar 142 vzorcev iz 60 vinskih goric z Dolenjske, Suhe in Bele krajine ter Posavja, od tega 111 belih, 28 rdečih, dvoje arhivskih vin in prvič celo penino, ki jo je pridelal Marjan Jenko (Sela). Med rdečimi sortami so prva tri mesta zasedli Marjan Peterle (Zapadeže), aktualni kralj šmarnice Avgust Sinkovič in Jože Metelko (Priča).

Ob tej priložnosti sta prvi in četrti kralj šmarnice Tone Železnik in Toni Grabnar pri Bevčevih odkrila brajdo s tremi trtami šmarnice, dopoldne pa so vaški posebneži postavili tudi delavski mlaj. V sklopu vaškega vikenda, ki se je sicer začel včeraj, jutri pripravljajo še pohod po poteh šmarnice, start je ob 8. uri, ob osmih zvečer pa še kresovanje pri Mejakovih na Vrhu.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (2)

30.4.2012OceniStanko 
Čestitke prirediteljem. Važno, da se nekaj dogaja.
30.4.2012Oceniceplenka 
Ja lepu ste zabuh in pofarban s tadrago barvo

Komentiraj prispevek