FOTO: Prvomajsko srečanje na Debencu

1.5.2012 | 15:25

Dobitniki letošnjih priznanj območne organizacije ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja. (Foto: M. Ž.)

Slavnostna govornica Lidija Jerkič, predsednica SKEI Slovenije.

Debenec - Današnje 31. prvomajsko srečanje na Debencu je po oceni prirediteljev,  Zveze svobodnih sindikatov Slovenije območne organizacije Dolenjske, Bele krajine in Posavja, dopoldne obiskalo okoli 3500 ljudi, skozi dan pa naj bi jih bilo do 5000. Kot je v nagovoru poudarila Majda Marolt, sekretarka območne organizacije, prvi maj je in ostaja praznik delavcev in delavskih pravic, kljub temu, da časi zanje niso rožnati, in za marsikoga bo ta praznik bolj trpek, še posebej v naši regiji, kjer je v preteklem letu brez dela ostalo veliko ljudi.

»Prvi  maj je tudi priložnost, da izrazimo svoje nezadovoljstvo nad razmerami, v katerih smo se znašli, in da na glas povemo, da se svet mora spremeniti, da so še žive vrednote, kot so solidarnost, pravičnost in pravna država,« je dejala in se sindikalnim zaupnikom zahvalila za vse njihovo delo, še posebej pa letošnjim dobitnikom sindikalnih priznanj območne organizacije.

Te so na Debencu prejeli Martin Lipar, član sindikata STUPIS in predsednik sindikata v Kopitarni Sevnica, Marjan Brulc, član sindikata KNG in predsednik sindikalne podružnice v Sindikatu KNG Krka Novo mesto, Anton Gorc, član sindikata SKVNS in predsednik sindikata Komunale Trebnje, Marjeta Breznikar, članica sindikata KŽI in članica izvršnega odbora sindikata Dana Mirna, in Božidar Vidmar, član sindikata SDGD in predsednik sindikata v družbi CGP.

Na razmere v državi se je ozrla tudi slavnostna govornica predsednica SKEI Slovenije Lidija Jerkič: »Ukrepi, ki jih predlaga vlada, letijo na tiste, ki so najmanj krivi za to krizo, in tiste, ki imajo že tako ali tako najmanj. Letijo na brezposelne, na matere, upokojence in zaposlene. Z zaskrbljenostjo spremljam pogajanja glede varčevalnih ukrepov. Skrbi me, da se pojavlja vedno več sovražnega govora in to pri tistih, od katerih bi najmanj pričakovali. Tisti, ki bi prvi morali skrbeti za to, da bo Slovenija enotna država, povzročajo paniko in razdvajajo ljudi med seboj.«

Dodala je tudi, da je stavko policistov treba gledati iz drugega zornega kota. »Gre za to, da se v državi dogovorov ne spoštuje, da se ne spoštujejo kolektivne pogodbe in socialni dialog. Padec pravic, kot so regres, prevozi in odmori na delovnem mestu so v tem trenutku ogrožene v javnem sektorju, vereamite mi, da so v naslednjem koraku ogrožene v zasebnem,« je poudarila Jerkičeva.

Uradni del prvomajskega srečanja so sooblikovali Občinski pihalni orkester Trebnje z mažoretami ter učenci mirnske osnovne šole in glasbene šole Trebnje, zbrane so pozdravili tudi mirnski župan Dušan Skerbiš, župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver in trebanjski podžupan Silvester Prpar, za dobro voljo na družabnem srečanju pa je skrbel ansambel Renko.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (4)

2.5.2012Ocenipolde 
Le kje se je skrival župan Kastelic??? Je bilo kresovanje prehudo? :)
2.5.2012Ocenibivša delavka NOVOLESA 
Ko vidim te sindikaliste mi gre na bruhanje .
2.5.2012Ocenibeda 
in meni gre na bruhanje. Sicer je pa važn, da je fešta in, da se žura, ko je pa potrebno zaščititi delavca se pa malo ustijo, da so v medijih pol se pa poskrijejo ko miši.
3.5.2012Oceniboj za članarino 
Dokler bodo imeli sindikalni voditelji po tri, štiri ali pet tisoč € plače, mi je čist jasno za koga se borijo - za svoje privilegije - na račun plačnikov sindikalne članarine ! Kar plačujte jim še naprej, jaz sem jim že zdavnaj nehal.

Komentiraj prispevek