FOTO: Častni občan Mirne Peči je Anton Pust

23.6.2012 | 07:00

Častni občan Anton Pust z županom Andrejem Kastelicem.

Nagrajenci z županom.

Mirna Peč - Na včerajšnji slavnostni seji ob 13. občinskem prazniku v Mirni Peči je občina tretjič doslej razglasila častnega občana, ta naziv je po Tonetu Pavčku in Lojzetu Slaku pripadel Antonu Pustu, duhovniku, ki se je leta 1934 rodil v Gorenjem Globodolu. Pust ni le duhovnik, je tudi raziskovalec, kronist in zgodovinar, ki je ta naziv dobil za svoje življenjsko delo na področju raziskovanja zgodovine mirnopeške doline. Med drugimi je napisal tudi naslednja dela: Mirna Peč z okolico nekoč in danes, Da bi se jih spominjali - žrtve 2. svetovne vojne iz župnije Mirna Peč v letih 1941 do 1946, Brošura o padlih v 1. svetovni vojni, o žrtvah med 2. svetovno vojno in pobitih po vojni iz Globodola, monografija Mirna Peč občina v deželi treh dolin, Globodol – prostovoljno gasilsko društvo in znamenitosti kraja.

Plakete občine Mirna Peč so za svoj prispevek k bogatitvi in prepoznavnosti občine prejeli štirje jubilanti: Župnija Mirna Peč ob 900-letnici, ob 10-letnici pa Društvo harmonikarjev Mirna Peč, Ljudske pevke Čebelice in Moški pevski zbor Rožmarin.

Župan Andrej Kastelic, ki je podelil občinske nagrade, je v svojem nagovoru na kratko predstavil trenutne projekte, ki tečejo v občini, med njimi je izpostavil šolo, vodovod in pogovore o dokončanju pokritega vkopa. Ob letošnjem občinskem prazniku v občini ni bilo posebnih otvoritev, te po besedah župana na vrsto pridejo konec leta, tedaj naj bi odprli novo šolo in vrtec.

Pred sejo so mirnopeški lovci in novomeški jamarji v kulturnem domu odprli fotografsko razstavo.

J. A.

Galerija

Komentarji (7)

23.6.2012OceniLužar 
Gospod Pust je res častivredn župnik in intelektualec. Verjetno eden redkih, ki med božjo službo ni zalezoval majhnih dečkov. Poimenujmo glavno ulico v Mirni peči v Pusto ulico, to je moj predlog.
23.6.2012OceniLužar 
Gospod Pust je res častivredn župnik in intelektualec. Verjetno eden redkih, ki med božjo službo ni zalezoval majhnih dečkov. Poimenujmo glavno ulico v Mirni peči v Pusto ulico, to je moj predlog.
25.6.2012Ocenikren 
kdaj boste pa Laha za častnega občana izvolil?
25.6.2012Ocenimp 
kren če ti kaj ni prav lahko greš do gospoda laha in mu sam izročiš priznanje za častnega občana
26.6.2012Ocenimišo 
Kaj pa ima Batek PATE za delat na odru? Kaj pa ima ta spreobrnjenec z cerkvijo?
26.6.2012Oceniprepihar 
Ni presenečenje, saj je tudi stranko menjal. Sedaj je v pravi.
26.6.2012Ocenimišo 
katera pa je prava stranka? tista ki ima zemljišča na katerih bi gojil krompir? ali župnik česa ne ve ali pa mu mi napišemo, da bo vedel s kom ima opravka... pa ravno Pate je dvignil priznanje.... za umret... s tem je izničil župnikovo delo.... Župnik jhe mož na mestu vendar brez političnih priveskov. Ali ni Pate LAHU in KASTELICU vino točil na volitvah? Pa še kako ga je in z njimi hodil po zborovanjih....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava