Plošča v spomin na pogumno dejanje pred dobrimi 20 leti

23.6.2012 | 20:00

Plošča v spomin na pogumno dejanje pred dobrimi 20 leti
Plošča v spomin na pogumno dejanje pred dobrimi 20 leti
Plošča v spomin na pogumno dejanje pred dobrimi 20 leti

Grabrovec - Z odkritjem spominske plošče na domačiji Jakljevičevih na Grabrovcu nad Metliko je Veteransko združenje Sever zaključilo z obeleževanjem tajnih skladišč, ki so jih imeli takratni miličniki pred in med osamosvojitveno vojno na domovih ljudi, ki so jim zaupali. Na Dolenjskem in v Beli krajini so odkrili 13 tovrstnih plošč, od tega v Beli krajini štiri, a na območju Policijske postaje Metlika je plošča, ki so jo odkrili danes, edina.

Na slovesnosti, ki jo je povezovala Brigita Petric, so navzoče pozdravili metliški župan Darko Zevnik, predsednik veteranskega društva Sever za Dolenjsko in Belo krajino Borut Likar, predsednik združenja Sever Miha Molan, nekdanji komandir Postaje milice Metlika Andrej Šenica ter predstavnik organizacijskega odbora za prireditev Mladen Desnica. Šenica in nekdanji vodja varnostnega okoliša Božo Špoljar sta tudi odkrila spominsko ploščo. Gospodar Tone Jakljevič je ob tem dejal, da je hiša njihove družine "na razpolago domovini, naša domovina je le ena in naša domovina je Slovenija".

V kulturnem programu so nastopili člani metliške folklorne skupine Ivan Navratil, oktet Vitis, trobilni kvartet Policijskega orkestra in pevec Matjaž Mrak ter Katja Jakljevič na diatonični harmoniki.

Z odkritjem plošče so hkrati počastili tudi dan državnosti, ki pa ga bodo v metliški občini praznovali tudi jutri ob 17. uri v Dragomlji vasi, združili pa ga bodo s slovesnostjo ob 90-letnici tamkajšnjega Prostovoljnega gasilskega društva. Proslava ob dnevu državnosti bo jutri ob 10. uri tudi na Smuku v semiški občini. Ob 17.30 pa bo prireditev ob dnevu državosti še v črnomaljski Jurjevanjski dragi, nastopila pa bo Godba na pihala Črnomelj.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (7)

24.6.2012OceniLOJZE 
BRAVO DRUŽINA JAKLJEVIČ, HVALA VAM ZA VSE. ŽAL SE PA NE MOREM ZAHVALIT TISTIM IZ METLIKE IN ČRNOMLJA KI SO DOLALI OROŽJE OKUPATORSKI JLA, NE VEM ALI SO BLI TO IZDAJALCI ALI DOMOLJUBI
24.6.2012Oceniivan 
Vprašanje za junaške Belokranjce. Kako to da so se BOV-i iz Karlovca leta 91 neovirano pojavili na Pogancih?
24.6.2012Ocenistane 
Ivan to je bil vse del taktike
24.6.2012OceniRoman 
Seveda Stane, del belokranjske taktike.
24.6.2012OceniTilen 
Glede na to, da se po 20 letih masovno postavljajo spominske table, preimenujejo objekti, kljub temu da je recesija, da o namenih vsega tega ne bom razglabljal, me zanima ali je na Medvedjeku že postavljeno kake obeležje osebam, ki so bile kolateralne žrtve in so ravno tako dale življenje za Slovenijo. Govorim o šoferjih kamionov, ki so bili tam nastavljeni.
25.6.2012OceniKOCJAN FRANCI 
Da Tilen,njihova imena so vklesana na vshodnem delu piramide spodaj,z velikimi črkami že ob postavitvi.Prav bi bilo,da se kdaj tam ustavimo in zamislimo.
14.12.2016OceniBojan Weitzer cufarjeva 9 Maribor. TEL: 041-568-485 
Zelo rad bi dobil naslov od Boza spoljara, saj je Mariborcan kot jaz, bila pa sva skupaj v vojski v Stipu. Ce je mozno mu posredujte moj naslov ali pa telefonsko stevilko.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava