FOTO: Tudi krave je treba pripraviti na javno predstavitev

12.7.2012 | 14:30

Foto: BDG)

Sevno - Na tukajšnji kmetijski šoli se je včeraj popoldne zaključila tridnevna mednarodna šola za mlade rejce govedi, ki jo je že drugič pripravilo Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v sodelovanju z oddelkom za zootehniko Biotehniške fakultete v Ljubljani in Kmetijsko šolo Grm Novo mesto.

24 mladih rejcev, bodočih prevzemnikov kmetij, se je učilo, kako se žival pripravi za razstavo: prali so jih, jih strigli, poskrbeli za njihove parklje, se jih učili pravilno voditi in javno predstavljati v razstavnem ringu. Spoznavali so tudi merila za ocenjevanje najboljših živali.

Foto: BDG

Šolo sta vodili in na koncu tudi ocenjevali živali in dosežke mladih rejcev dve priznani ocenjevalki iz tujine, za samo šolo pa imajo precej organizacijskih zaslug doc. dr. Marija Klopčič, strokovna tajnica za črno-belo pasmo, Marko Dolinar, predsednik zveze rejcev črno-bele pasme, in Urša Trobec iz novomeške kmetijske šole.

Na včerajšnji zaključni predstavitvi so vsi rejci predstavili svoje novo znanje v razstavnem ringu, kjer so jih ocenjevali pred gledalci in gosti, med katerimi so bili tudi predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in kmetijskega ministrstva ter prodekan Biotehniške fakultete.

Najboljši trije se bodo letos oktobra udeležili mednarodnega tekmovanja mladih rejcev v Italiji.

Besedilo in foto: B. D. G.

Galerija

Komentiraj prispevek