Borci kritično o sedanji oblasti in brezumnem početju Janše; jeseni izredne volitve?

22.7.2012 | 13:15

Milan Gorjanc: Pomagajmo Janši na jesenskih izrednih volitvah, da se poslovi od politike ...

Veliki Lipovec - V Velikem Lipovcu pri Dvoru je bila včeraj slovesnost v spomin na dogodke med drugo svetovno vojno in ustanovitev 15. divizije. Ob spominski plošči padlemu narodnemu heroju Dušanu Jerebu –Štefanu je obudil spomin nanj in na mlade padle borce Franci Šali. Šali je spregovoril o tragičnem medvojnem dogajanju in smrti mladega komunista in se dotaknil aktualnih dogajanj v družbi. »Zveza borcev ne sme dopustiti takšne potvarjanje zgodovine, morala bi iti v upor, da povrne resnico in dostojanstvo«, je dejal Šali.

Od šestih slovenskih partizanskih divizij je samo XV. divizija imela svečani ustanovni zbor, ki se je odvijal na planoti pod vasjo Veliki Lipovec, na katerem so bili tedaj prisotni član Vrhovnega štaba Jugoslavije Edvard Kardelj, član Glavnega štaba Slovenije, predstavnik Izvršnega odbora Osvobodilne Fronte Boris Kidrič in šef zavezniške misije major Johens.

Na mestu, kjer se je pred 69. leti zbrala XV. udarna slovenska partizanska divizija, je zbrane borce in borke ter ostale prisotne pozdravil slavnostni govornik, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije Milan Gorjanc. Gorjanc je kritično spregovoril o sedanjem času in aktualno partizansko proslavo izkoristil za obračun s sedanjo Janševo vlado.

»Nova stara pošast divja po Slovenskem. Fašizem je to. Začelo se je z odpovedjo partizanskih praporov na državni proslavi, nadaljevalo z zaničevanjem simbola odpora proti okupatorju rdeče zvezde«, je bil ogorčen govorec. »Gospa varuhinja evra (Angela Merkel op.p.) je dva meseca pred volitvami bila za štiri ure v Ljubljani, za en dan je bil (Janez Janša op.p.) v Berlinu. Gospa je ukazovala, on kimal. Kako že rečejo človeku, ki so mu vedno drugi krivi, ki na vsakem koraku vidi nasprotnike, sovražnike. Pravimo, da ima preganjavico,« je bil oster Gorjanc in pozval, »da se po treh desetletjih zdraharstva in rušenja poslovi od nas in politike, pomagajmo mu na izrednih volitvah jeseni«. Govorec Milan Gorjanc je v aktualnem govoru še pripomnil, da »Glede na njegovo (Janševo op.p) brezumno, noro početje, se najverjetneje odpravlja iz slovenske politike«, pa tudi nepreverjen trač, da »Na veliko se govori, da si ureja družinski dom v dalnji Avstraliji.«

Slavko Mirtič

Galerija