FOTO: Župnija Vavta vas praznovala 150-letnico

23.7.2012 | 17:00

Slovesno mašo je vodil dr. Janez Gril. (Foto: R. K.)

Vavta vas - V župniji Vavta vas so včeraj praznovali 150-letnico ustanovitve župnije in dan farnega zavetnika svetega Jakoba. Mašo, ki se jo je udeležilo več kot 500 ljudi, je daroval dr. Janez Gril, ki se je v pridigi ozrl v zgodovino krščanske vernosti kraja, katere korenine segajo v deveto stoletje, ko so oglejski misijonarji oznanjali evangelij.

Po maši je župnija v sodelovanju z gasilskim društvom Vavta vas in turističnim društvom Straža za vse pripravila pogostitev s kosilom pod šotorom, nato pa je sledilo prijateljsko druženje. Za prijetno počutje so poskrbeli ansambel Dolenjski zvoki, ansambel Slavček, mladi harmonikarji, pevski zbor Društva upokojencev Straža, pevski zbor sveti Jakob in voditelj Lojze Bojanc.

»Praznik je izpostavil pomen župnije za kraj in prebivalce. Nihče se ne sme počutiti izključenega iz župnije in nihče si župnije ne more lastiti. Je preprosto v vseh, ki v naših krajih pripadamo Kristusu,« je ob tej priložnosti poudaril župnik Jernej Marenk.

V sklopu praznovanja jubileja bo večji dogodek še jeseni, ko bodo prav blizu obletnice ustanovitve župnije pripravili tridnevno duhovno obnovo, 6. oktobra pa se bodo odpravili na romanje na Zaplaz. Obletnico je s koncertom obeležil tudi pevski zbor sveti Jakob, v dneh pred farnim žegnanjem pa so imeli oratorij, na katerem je 20 animatorjev skrbelo za petdeset otrok.

M. Ž., Foto: Rok Kopina

Galerija

Komentarji (3)

24.7.2012Ocenimarjan 
Velika čestitka! Praznovanje je le zunanje znamenje, da sta kraj in župnija živa. Dobro delo za ljudi in z njimi naj bo povabilo tudi tistim, ki so to gledali bolj od strani. Za vsakega so vrata odprta, vsak je dobrodošel. Vsak je dragocen. Posebno pa je veliko prostora za vsakega, ki želi n arediti kaj lepega in dobrega za drugega.
24.7.2012Ocenistražan 
je farškm še kakšen dinar ostal, da si lahko privoščijo požrtijo. Sem mislil, da so vse zagonili z Zvonom 1 in Zvonom 2.
24.7.2012OceniJan 
Po slikah sodeč je bil lep dogodek. Pohvale.

Komentiraj prispevek