Sonja Gole bo na čelu ACH zamenjala Rigelnika

27.7.2012 | 08:00

Generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole ob prejemu certifikat USO-S11 – Učeča se organizacija maja letos. (Foto: BDG, Arhiv DL)

Generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole ob prejemu certifikat USO-S11 – Učeča se organizacija maja letos. (Foto: BDG, Arhiv DL)

Ljubljana - Nadzorni svet družbe ACH se je na včerajšnji seji seznanil z odločitvijo generalnega direktorja Hermana Rigelnika, da se s 30. septembrom upokoji. Na Rigelnikov predlog so nadzorniki za generalno direktorico ACH za petletno mandatno obdobje imenovali Sonjo Gole, sicer generalno direktorico Adrie Mobil.

Goletova, ki je Rigelnikova dolgoletna sodelavka, bo funkcijo prve dame Adrie Mobil opravljala tudi v prihodnje, so sporočili iz ACH.

Nadzorniki so se seznanili tudi s poslovanjem v prvem polletju in ugotovili, da družba ACH in njene družbe v skupini poslujejo skladno z začrtanimi cilji oz. celo bolje od načrtovanega.

Družba ACH je v prvem polletju ustvarila 8,03 milijona evrov čistega dobička ter na dan 30. junij izkazuje 71 milijonov evrov kapitala in 40-odstotno lastniškost financiranja s 85-odstotno pokritostjo dolgoročnih sredstev z dolgoročnimi viri.

Skupina ACH pa je v prvih šestih mesecih ustvarila 269 milijonov evrov čistih prihodkov in 8,9 milijona evrov čistega dobička. "Na osnovi ocene poslovanja do konca leta 2012 bo ACH na ravni družbe in na ravni skupine dosegel načrtovane premoženjsko izidne rezultate," so poudarili.

Nadzorni svet je sprejel še informacijo o sklicu skupščine za 30. avgust in predlagal skupščini, da za člane nadzornega sveta, ki zastopajo interese delničarjev, za naslednje štiri letno mandatno obdobje izvoli Joška Vučemila, Olgo Jakhel-Dergan, Cvetano Rijavec in Deana Mikoliča.

Vučemilo in Jakhel-Derganova funkcijo nadzornika opravljata že zdaj (prvi kot predsednik, druga kot njegova namestnica, medtem ko bosta Rijavčeva in Mikolič nadomestila Janka Vodičarja in Štefana Krajnca.

Skupščina bo odločala tudi o uporabi 25,51 milijona evrov lanskega bilančnega dobička - po predlogu naj bi si delničarji razdelili 7,9 milijona evrov oz. 3,20 evra na delnico, medtem ko naj bi preostalih 17,6 milijona evrov namenili za uporabo v naslednjih letih.

Delničarji bodo odločali tudi o imenovanju revizorja za letošnje leto - po predlogu naj bi to nalogo znova opravila družba Ernst & Young.

Večinski lastnik ACH je z nekaj več kot 88 odstotki vseh delnic družba Protej. ACH z naložbami gospodari v 35 družbah, med drugim v Adrii Mobil, Autocommerceu, GH Union, Perftechu in Debitelu.

STA

Komentarji (3)

27.7.2012Ocenidelavec 
Bravo. Le naj dobivajo nekateri po dve tri.... velike plače,drugi pa bomo doma čakali na delo. So pa sposobni, da opravljajo toliko služb naenkrat!!!!!!!!!!!!!!!!!Res je naša država pravična in demokratična.
28.7.2012Ocenimax 
Dragi delavec,država naša ali vaša ne obstaja.Obstaja pa domovina.Država je navaden oderuh ki samo o davkih razmišlja.Kar se pa g.Sonje tiče,verjetno si utira pot za novo službo ko bo Adrio pokopala.
12.8.2012OceniRobin Hood 
g. bi lahko prejel nagrado za najuspešnejšega tajkuna, ki mu je uspelo. Njegovem vajencem ni uspelo v celoti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava