Velika nagrada Hrvaške Dancu, Kukovica brez priložnosti

29.7.2012 | 15:30

Kukovica kot druga rezerva ni dobil priložnosti

Razburljivi boji v Goričanu

Nicki Pedersen (desno) in Andreas Jonsson

Goričan - Na sedmi dirki serije Speedway Grand Prix (SGP) v hrvaškem Goričani, ki šteje za naslov svetovnega prvaka med posamezniki, je po eni najbolj izenačenih in razburljivih dirk zadnjih let dirko dobil Danec Nicki Pedersen. S to zmago se je trikratni nekdanji svetovni prvak v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto in za branilcem naslova ter vodilnem v skupnem seštevku, Američanom Gregom Hancockom, zaostaja borih šest točk. Drugi je bil lanski zmagovalec VN Hrvaške Šved Andreas Jonsson, tretje pa po precej slabem začetku dirke Poljak Tomasz Gollob. Naš predstavnik na tej dirki, Krčan Samo Kukovica, tokrat na mestu druge rezerve ni dobil priložnosti, da bi se pomeril z elito.

S sedmo dirko v seriji SGP na VN Hrvaške se je sezona prevesila v drugo polovico. Kot smo pričakovali, se je boj za naslov svetovnega prvaka po njej še bolj strnil in postaja vse bolj zanimiv. To je seveda voda na mlin promotorju, podjetju BSI, ki je že nekaj let v lasti ene največji in najboljših podjetij s področja upravljanja s komercialnimi in TV pravicami posameznih športnih panog, podjetja IMG. Zraven promotorja se takšnega boja lahko veselijo tudi organizatorji posameznih velikih nagrad, saj ob tako izenačeni konkurenci zanimanje in priljubljenost serije SGP nenehno raste.

Skratka, pred nekaj več kot štiri tisoč gledalci je dirka za VN Hrvaške postregla z zanimivimi in izenačenimi boji. V rednem delu dirke so gledalci lahko spremljali tesne in razburljive boje najboljših voznikov na svetu. Že dolgo se ni zgodilo, da bi bila prva osmerica voznikov točkovno tako izenačena.

Po rednem delu je tako imel poznejši zmagovalec Pedersen le 11 točk na svojem računu, sledila pa je kar šesterica s po devetimi točkami. Med njimi so bili Šveda Jonsson in Lindgren, Američan Hancock  Britanec Harris, Avstralec Crump, in domačin, ki je na VN Hrvaške nastopil med elito posebnim povabilom, Jurica Pavlic. Zadnje osmo mesto v polfinalu je z osmimi osvojenimi točkami zasedel Poljak Gollob, ki mu je to uspelo predvsem po zaslugi dveh zmag, ki so ga pripeljale v finale. Z enakim številom točk, vendar s po eno zmago sta tako brez finala ostala tokrat odlični Danec Hans Andersen in zamenjava za poškodovanega Poljaka Hampla in prvovrstno presenečenje prejšnje dirke, Slovak Martin Vaculik, ki je na svoji prvi dirki serije SGP postregel s presenetljivo zmago. V rednem delu so gledalci videli le en padec, in sicer Avstralca Holderja, ki se mu je zgodil v štirinajsti vožnji zaradi strgane verige. Po padcu zaradi bolečin ni mogel nadaljevati, tako da je svojo priložnost kot prva rezerva dobil mladi Hrvat Kovačić.

V polfinalnih vožnjah se je prva osmerica tako borila za točke in vstop v veliki finale. V prvi polfinalni vožnji je najbolje potegnil domačin Jurica Pavlic pred Dancem Pedersenom, Švedom Lindgrenom in Britancem Harrisom. Po ogorčenem boju je v drugem zavoju v gneči Lindgrenu ob napaki zmanjkalo prostora in sledil je njegov padec in seveda diskvalifikacija. Pri tem je imel kar nekaj sreče Pedersen, saj ga je Šved ob nepričakovanem manevru tudi zadel, vendar se je Danec uspel zadržati na motorju. V ponovljeni vožnji brez Šveda je zopet najbolje potegnil Pavlic pred Pedersenom in Harrisom ter se do konca vožnje na veliko veselje domače publike uvrstil v veliki finale.

V drugem polfinalnem obračunu je slavil Poljak Gollob pred Švedom Jonssonom, ki sta tako postala udeleženca finala, izpadla pa sta vodilni v skupnem seštevku Američan Hancock in Avstralec Crump.

V povesm evropsko obarvanem finalu so po žrebu na štart prišli od zunanjega proti notranjemu robu: Pavlic, za katerega je bil to prvi finale nasploh, Danec Pedersen, Šved Jonsson in na zunanjem Robu Poljak Gollob. Z mesta je do prvega ovinka najbolje potegnil Pedersen, pred Pavlicem, Jonssonom in Gollobom. Pavlic je v želji po zmagi že v drugem zavoju poskušal napasti vodilnega Danca, kar se je pozneje izkazalo za napako, saj je mimo njega po notranji strani švignil najprej Jonsson in nato še Gollob. S tem je domači matador ostal brez tako želenega zmagovalnega odra, vendar je lahko vseeno zadovoljen, saj se je prvič uspel prebiti do finalne vožnje.

Boj za naslov svetovnega prvaka se je še nekoliko bolj zaostril, tako da bodo ljubitelji speedwaya nestrpno čakali naslednje dirke, ki bo prav tako v naši soseščini, saj se karavana serije SGP seli v bližino naše zahodne meje v Italijo.. VN Italije v nam bližnjem Terenzanu, ker pa lahko slovenski Upamo lahko tudi na slovensko udeležbo, saj je povabilo na dirko v prejšnjih dveh letih dobil najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar. Ali ga bo tudi tokrat, bo jasno v naslednjih dneh.

Ob robu VN Hrvaške lahko ljubitelje speedwaya obvestimo še o zanimivi informaciji, ki smo jo dobili od predsednice AMD Krško, Violete Freeland, ki nam je zaupala, da je v zadnjem času precej v kontaktih z vodilnimi iz podjetja BSI, ter da ob precejšni zainteresiranosti Angležev pogovori tečejo v smeri ponovnega sodelovanja in s tem v naslednjem letu morebitne vrnitve Velike nagrade Slovenije v koledar serije SGP. Ali bo podjetni in sposobni predsednici AMD Krško s svojo ekipo uspelo vrniti eno od dirk serije SGP za Veliko nagrado v Krško, bomo podrobneje poročali v prihodnje.

V tokratni foto galeriji si lahko ogledate zanimive utrinke iz VN Hrvaške, ki jih je skozi svoj objektiv ujel Jože Lesjak.

  1. Nicki Pedersen (Danska) - 19 (3,2,2,3,1,2,6)
  2. Andreas Jonsson (Švedska) - 15 (3,3,3,0,0,2,4)
  3. Tomasz Gollob (Poljska) - 13 (1,0,1,3,3,3,2)
  4. Jurica Pavlic (Hrvaška) - 12 (1,2,3,2,1,3,0)
  5. Greg Hancock (ZDA) - 10 (3,2,0,1,3,1)
  6. Chris Harris (Velika Britanija) - 10 (0,3,3,2,1,1)
  7. Jason Crump (Avstralija) - 9 (3,1,3,2,0,0)
  8. Fredrik Lindgren (Švedska) - 9 (2,1,2,3,1,w)
  9. Martin Vaculik (Slovaška) - 8 (0,3,2,1,2)
10. Hans Andersen (Danska) - 8 (2,1,0,3,2)
11. Emil Sajfutdinow (Rusija) - 7 (1,1,1,1,3)
12. Kenneth Bjerre (Danska) - 7 (2,2,1,0,2)
13. Antonio Lindbaeck (Švedska) - 6 (0,0,1,2,3)
14. Chris Holder (Avstralija) - 6 (1,3,2,w,-)
15. Bjarne Pedersen (Danska) - 5 (2,0,0,1,2)
16. Peter Ljung (Švedska) - 0 (0,0,0,0,0)

17. Dino Kovacic (Hrvaška) - 0 (0)
18. Samo Kukovica (Slovenija) NS

Po vožnjah:
1. Hancock, Lindgren, Sajfutdinow, Lindbaeck
2. Crump, B.Pedersen, Pavlic, Harris
3. Jonsson, Andersen, Holder, Ljung
4. N.Pedersen, Bjerre, Gollob, Vaculik
5. Vaculik, Hancock, Andersen, B.Pedersen
6. Harris, N.Pedersen, Lindgren, Ljung
7. Holder, Bjerre, Crump, Lindbaeck
8. Jonsson, Pavlic, Sajfutdinow, Gollob
9. Harris, Holder, Gollob, Hancock
10. Jonsson, Lindgren, Bjerre, B.Pedersen
11. Pavlic, N.Pedersen, Lindbaeck, Andersen
12. Crump, Vaculik, Sajfutdinow, Ljung
13. N.Pedersen, Crump, Hancock, Jonsson
14. Lindgren, Pavlic, Vaculik, Holder (fx)
15. Gollob, Linbaeck, B.Pedersen, Ljung
16. Andersen, Harris, Sajfutdinow, Bjerre
17. Hancock, Bjerre, Pavlic, Ljung
18. Gollob, Andersen, Lindgren, Crump
19. Lindbaeck, Vaculik, Harris, Jonsson
20. Sajfutdinow, B.Pedersen, N.Pedersen, Kovacic

Półfinałe:
21. Pavlic, N. Pedersen, Harris, Lindgren (fx)
22. Gollob, Jonsson, Hancock, Crump

Finale:
23. N.Pedersen, Jonsson, Gollob, Pavlic

Trenutni skupni vrstni red svetovnega prvenstva posameznikov si lahko ogledate na tej povezavi.

Tekst : Mitja Pungarčič
Foto: Jože Lesjak

Galerija

Komentarji (3)

29.7.2012Oceniobčan 
Vse to bi se še vedno lahko dogajalo v Krškem, pa so v predsedstvu kluba vse to zafural, cel štab s plešasto babo vred bi bilo treba nagnat.
30.7.2012Ocenikrneki 
ti pametn občan, ti kr prpel sponzorja za 150.000 eur pa bo gp spet v Krškem, dok ti je pa težko še karto kupit bot pa rajši tih
30.7.2012Oceniobčan 
Si pa duhovit...

Komentiraj prispevek