posavje

Obmejni policiji na Obrežju darovali defibrilator

31.7.2012 | 12:10 | STA, M. M., foto: občina Brežice

Obmejni policiji na Obrežju darovali defibrilator
Obmejni policiji na Obrežju darovali defibrilator
Obmejni policiji na Obrežju darovali defibrilator

Obrežje, Brežice - Policijski postaji mejnega prehoda Obrežje, ki ga letno prečka do 12 milijonov potnikov, je brežiška občina danes podarila prenosni avtomatski zunanji defibrilator oz. AED napravo. Vrednost naprave, ki jo na tem mejnem prehodu doslej niso imeli, je okoli 2500 evrov, brežiška občina pa je doslej podarila tri tovrstne naprave.

Kot je povedala brežiška podžupanja Katja Barbič, je defibrilator namenjen prvi pomoči ob zastoju srca, pri čemer lahko bolniku pomagajo tudi ljudje brez medicinskega znanja in mu v usodnih minutah do prihoda strokovne pomoči rešijo življenje.

Občina se je za donacijo odločila na pobudo občinske svetnice Ivanke Medvešček, tovrstni napravi pa so doslej namestili še na brežiški upravni enoti in v občinski stavbi. Za ustrezno izobraževanje policistov bo poskrbelo lokalno Društvo za zdravje srca in ožilja in strokovnjaki brežiške bolnišnice, je pojasnila Barbičeva.

Do 12 milijonov potnikov letno

Mednarodni mejni prehod Obrežje sodi med štiri največje mejne prehode v Evropi, ki ga letno prečka od 10 do 12 milijonov potnikov, ob prometnih konicah tudi do 35.000 potnikov dnevno. Letno beležijo okoli 5 do 7 potreb po interventni medicinski pomoči.

Po podatkih spletne AED baze Slovenija je v državi ta čas uradno nameščenih skoraj 600 defibrilatorjev. Avtomatski zunanji defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Uporaba defibrilatorja je varna in enostavna, uporablja pa ga lahko vsakdo. Aparat sam ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel pri oživljanju s pritiski na prsni koš oz. masažo srca in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED naprave lahko posameznik naredi toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje, opozarjajo strokovnjaki.

Do večine zastojev srca pride izven bolnišnic. Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, ta umre v približno desetih minutah. Možnost preživetja je z vsako minuto za desetino manjša, možgani pa se začnejo nepopravljivo kvariti že po nekaj minutah.

Zastoj srca se večinoma lahko odpravi le s sunkom električnega toka, strokovnjaki pa želijo, da bi prizadetega z njim prvič stresli v treh do petih minutah od trenutka, ko se je zgrudil. Opisanega namreč v nasprotju s pričami dogodka reševalna ekipa z rešilnim vozilom ne zmore, so še zapisali pri slovenski AED bazi.

Zvočni zapisi

Podžupanja občine Brežice Katja Barbič o predaji defibrilatorja PMP Obrežje

‹ nazaj

Galerija (6)

aed-11
aed-12
aed-13
aed-14
aed-15
aed-16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava