Vino zdravilno, a le v zmernih količinah!

11.8.2012 | 12:45

Pa na zdravje! Tako so včeraj s kozarčkom cvička na okrogli mizi nazdravili od leve dr. Bogataj, minister Bogovič, vinska kraljica Martina Baškovič in predsednik raških vinogradnikov Ivan Vizlar.

Cvičkov večer je tudi letos potekal v idiličnem okolju Cvičkovega hrama, ki se ponaša z nazivom prva slovenska ambasada cvička.

Cirje pri Raki - "Vino je zdravilo, ki pa ga nekateri preveč izkoriščajo," je na včerajšnji okrogli mizi z  zanimivim naslovom Cviček in zdravje o zdravilnih učinkih vina spregovoril priznani novomeški zdravnik dr. Peter Kapš, ki je na to temo doslej napisal tudi že knjigo in precej strokovnih člankov.

Kot je poudaril Kapš, je v kozarcu vina več kot 1000 različnih snovi, pomembnih za zdravje človeka. Prav zato verjetno ne čudi, da danes nekateri zdravniki priporočajo vino celo v okvirih uradne medicine pri nekaterih boleznih, kot so bolezni srca in ožilja, pri zmanjšanem teku in slabi prebavi, pri slabokrvnosti, povišanih maščobah oziroma za zviševanje varovalnega HDL-holesterola v krvi in zniževanje škodljivega LDL-holesterola, kot sredstvo za uničevanje bakterij pri pitju higiensko sumljive vode, kot odlično sredstvo proti staranju ter sredstvo proti nastanku krvnih strdkov. V vinu naj bi našli celo nekatere snovi, ki preprečujejo raka.

A vsi pozitivni učinki vina seveda veljajo le ob njegovem zmernem uživanju kar pomeni največ dva decilitra zaužitega vina po jedi. Kot priporoča dr. Kapš, je boljše, da vino popijemo v več manjših požirkih v daljšem časovnem obdobju.

O povezavi vina oziroma cvička in zdravja so na včerajšnjem Cvičkovem večeru, ki so  ga že osmo leto zapored organizirali raški vinogradniki, razmišljali tudi enolog dr. Julij Nemanič, etnolog prof.dr. Janez Bogataj, minister za kmetijstvo in okolje Franci Bogovič, v.d. direktorja KGZS Zavod Novo mesto Slavko Dragovan, vinska kraljica Slovenije 2012 Martina Baškovič in predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura.

Več o zanimivi razpravi pa v četrtkovem Dolenjskem listu.

Besedilo in foto: A. K.

Galerija

Komentarji (1)

23.8.2012Ocenivizjakol 
vino, da cvičk ....kaj to je v..

Komentiraj prispevek