Prenovljen živinski sejem v Šentjerneju odprt

11.8.2012 | 14:10

Slovesno odprtje živinskega sejma.

Slovesno odprtje živinskega sejma.

Prenovljen živinski sejem v Šentjerneju odprt

Šentjernej - Današnja sejemska sobota v Šentjerneju je minila v znamenju otvoritve prenovljenega živinskega sejma. S prerezom traku so ga odprli predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, šentjernejski župan Franc Hudoklin, direktor občinske uprave Stane Galič ter direktorica Ekološke družbe Šentjernej Majda Kavšek.

Prenovljen živinski sejem v Šentjerneju odprt
Prenovljen živinski sejem v Šentjerneju odprt

Uvodni nagovor je imel šentjernejski župan Franc Hudoklin, ki je povedal, da je bil živinski sejem pred nekaj leti opuščen zaradi odločbe oz. prepovedi Veterinarske inšpekcije. Z vstopom v Evropsko unijo je občina Šentjernej morala upoštevati vse predpise s tega področja in ker je bilo med ljudmi veliko želje, da živinski sejem ostane, se je lotila projekta. Konec lanskega leta ji je le uspelo pridobiti vso potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo nadstrešnice za živali v skladu z vso predpisano zakonodajo.

Prenovljen živinski sejem v Šentjerneju odprt

Nadstrešnica s površino 225 kvadratnih metrov ima bokse s privezi za konje in govedo, prostor za drobnico, za vozila s prikolicami za živali, za izolacijo bolnih živali ter prostore za krmo, steljo in gnoj. Poleg nadstrešnice so zgradili nakladalno-razkladalno rampo in montažni objekt za delo veterinarja in dežurnih delavcev. Vstop na živinski del sejma bo možen izključno preko novozgrajenega razkuževalnika koles vozil in obutve obiskovalcev. Celovito so poskrbeli tudi za zunanjo ureditev. Za investicijo v skupni vrednosti preko 90 tisoč evrov je občina Šentjernej že prejela sklep o sofinanciranju iz sredstev Leader in Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina, večji del sredstev pa bo morala prispevati sama. Župan je izrazil veselje, da je Šentjernej prvi v Sloveniji z živinskim sejmom po evropskih normativih.

Prihod šentjernejske konjenice.

Prihod šentjernejske konjenice.

Prenovljen živinski sejem v Šentjerneju odprt

Občini je čestital slavnostni govornik, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, in zaželel, da bi se na šentjernejskem sejmu, ki poteka vsako drugo in četrto soboto v mesecu, zbiralo veliko prodajalcev in kupcev, da bi bili sejmi živi kot nekoč. Prepričan je, da bo ta sejem tudi spodbuda za naše kmetijstvo. Pridobitev je blagoslovil domači župnik Anton Trpin.

Številni obiskovalci otvoritvene slovesnosti živinskega sejma so si z zanimanjem ogledali nadstrešnice za živali, kjer bodo med letom potekale razstave živali in tržnica. Otvoritev je pospremila razstava živali šentjernejskega polja – konji, govedo, drobnica, prašiči, itd., zanimiv je bil mimohod šentjernejske konjenice. Vse živali je podrobno predstavil povezovalec prireditve Janez Bratkovič.

V kulturnem programu so nastopile pevke Društva kmetic Šentjernej, harmonikar Matej, pesnik Jože Grgovič, manjkal pa ni seveda tudi petelin, maskota Šentjerneja.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava