Izjemen nastop Zlatka Kaučiča na Črnfestu

11.8.2012 | 18:00

Črnomelj - Sinoči je v okviru festivala Črnfest 2012 v atriju črnomaljskega gradu nastopil slovenski džez tolkalist in bobnar Zlatko Kaučič. V svoji glasbeni karieri se je že od samega začetka ukvarja z uglasbitvijo poezije oziroma s prepletanjem poezije in glasbe.

Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine. V svoji tridesetletni glasbeni karieri je Zlatko Kaučič izdal okrog 30 plošč, večinoma v tujini. Sodi med najvidnejše slovenske džeziste. Vrsto let je deloval v tujini, kjer je igral s številnimi vodilnimi evropskimi in ameriškimi glasbeniki.

Na začetku devetdesetih se je vrnil v Slovenijo in začel niz sodelovanj in projektov z eminentnimi mednarodnimi glasbeniki, kot so Steve Lacy, Gianluigi Trovesi, Chico Freeman, Albert Mangelsdorff, Keeny Wheeler, Alexander Balanescu, Paul McCandless, Trevor Watts, Javier Girotto, Saadet Türköz, Peter Brötzmann, Evan Parker, Herb Robertson in mnogi drugi. Leta 2011 je za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada. Takrat je izjavil: "Umetnost mi je dala vse. Zaradi nje sem spoznal drug svet, druge kulture, raznolikost kultur. Od njih sem se učil in jih spoštujem."

V Črnomlju se je predstavil s solo koncertom na najrazličnejših tolkalih in navdušil okrog 50 ljubiteljev toplokrvne glasbe. Predstavil je svoj novi solo album Emigrants, objavljen pri prestižni angleški založbi Leo Records. Glasbo zanj je Kaučič napisal revoltiran zaradi vse večje nestrpnosti do tujcev in drugačnih tako pri nas (bosanski delavci iz Slovenije) kakor v tujini (primeri deportacije Romov v Italiji in Franciji). Tako je album posvečen tujcem in emigrantom, ostalim pa naš imenitni džezist, ki je bil sam vrsto let kot emigrantski glasbenik v številnih evropskih državah, sporoča: "Migracije in migranti že od nekdaj bogatijo našo kulturo, zato je vsaka nestrpnost nesmiselna."

Tekst in foto: Rudi Vlašič

Galerija

Komentarji (1)

14.8.2012OceniZoia 
Vrhunski koncert!

Komentiraj prispevek