Predsednik Türk: Nihče nima pravice zanikati pomena partizanskega  boja

9.9.2012 | 13:30

Jjurjevanjska draga včeraj. (Foto: BDG)

Jjurjevanjska draga včeraj. (Foto: BDG)

Črnomelj - Danes ob 11. uri se je v črnomaljski Jurjevanjski dragi začelo tradicionalno srečanje borcev domicilnih enot. Letos je posvečeno 70. obletnici ustanovitve prvih štirih partizanskih brigad NOV in POS, gre za Tomšičevo, Gubčevo, Cankarjevo in Notranjsko brigado. Prireditev sta pripravila občina Črnomelj in ZZB za vrednote NOB Slovenije.

Slavnostni govornik je bil predsednik države dr. Danilo Türk, medtem ko sta za pozdravna nagovora poskrbela tudi Miha Aleks Butara iz ZZB za vrednote NOB Slovenije in črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Predsednik dr. Danilo Türk je med drugim poudaril pomen partizanskega boja in partizanskih borcev v letih 1941-45. Kot poroča STA, je predsednik dejal, da danes nima nihče pravice zanikati pomena partizanskega boja in partizanskih borcev v letih 1941-45 ali partizanskega izročila v boju Teritorialne obrambe in slovenske milice v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Ilustrativna fotografija. (Arhiv DL)

Ilustrativna fotografija. (Arhiv DL)

V kulturnem programu so nastopili Partizanski pevski zbor, folklorna skupina Dragatuš, mladinski pevski zbor OŠ Loka Črnomelj, Godba na pihala Črnomelj ter recitatorja Mojca Breznik in Rok Babič.

V Črnomlju so pričakovali okrog tisoč obiskovalcev. V okviru srečanja pa so pri spomenikih padlim borcem na črnomaljskem Gričku in na Lokvah pri Črnomlju, kjer je padel partizanski komandant Franc Rozman - Stane, položili vence.  Kot navaja STA, so se srečanja udeležili tudi predsednik Zveze združenje borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik in predstavniki nekaterih vojaških atašejev v Sloveniji.

"Po podatkih generalmajorja v pokoju Lada Kocijana je ob vse večjem in naraščajočem odporu okupatorju glavni štab partizanskih čet Slovenije pred to in v času italijanske roške ofenzive, ki je potekala od 13. julija do začetka novembra 1942, iz partizanskih odredov ustanovil prve zametke slovenske vojske.

Tako so v Suhi krajini 30. junija ustanovili 1. slovensko narodnoosvobodilno udarno ali Tomšičevo brigado, na Trebelnem na Dolenjskem 4. septembra 1942 Gubčevo brigado, v Lapinjah na Kočevskem 28. septembra Cankarjevo brigado in pod Krimom 4. oktobra še Notranjsko brigado," še navaja STA.

B. D. G.

Komentarji (60)

9.9.2012Ocenimajda 
Zbralo se je čez 1000 ljudi, pa je iz članka moč razbrati, da nobeden od vaših novinarjen ni bil v Črnomlju. Res ažurno poročanje.
9.9.2012OceniJBT 
"Še naprej moramo poudarjati zavezništvo Sovjetske zveze, Anglije in Amerike. Tudi zadnji dve moramo poudarjati kot naši zaveznici, toda znotraj dežele moramo z njihovimi trabanti in agenti ravnati kot s hlapci okupatorja in narodnimi sovražniki, ki onemogočajo NOB." Josip Broz Tito leta 1942
9.9.2012Oceniyx 
koga briga to sranje???
9.9.2012OceniNovak 
Vsaka čast borcem za svobodo, komunistični morilci pa naj gredo na smetišče zgodovine
9.9.2012OceniFarsa 
po drugi strani bi danes v SLO brez Nemčije pocrkali, brez njihove pomoči si še borčevskih penzionov ne bi mogli izplačati. Opankari so vam pa dobro očistili NLB , ha, ha..kar tako naprej ....neumnosti na najvišjem nivoju s tem trkovićem na čelu. Kogo še danes zanimajo partizani pa Nemci, kot kauboji pa indijanci?
9.9.2012Ocenirdeči evangelist 
Če naj kdo gre na smetišče zgodovine, potem je to četverica od JBT do Farse. In kakšno vezo ima Zvezna republika Nemčija z ustanovitvijo prvih štirih partizanskih brigad? Če nimaš nič tehtnega za napisati, potem raje molči.
9.9.2012Ocenirdeči evangelist 
Razen enega spet en kup neumestnih/bedastih komentarjev izpod prstov plačancev NSZ in NSi. In kakšno vezo ima Zvezna republika Nemčija z ustanovitvijo prvih partizanskih brigad? Če nimaš nič tehtnega za napisati, potem molči.
9.9.2012Ocenipepi 
Farsa, dobro si zadel, kot kauboji in Indijanci! To je moto stricev z ozdaja!
9.9.2012Ocenikr eden 
Nihče nima pravice zanikati pomena partizanskega boja ste dejali gospod predsednik. Jaz pa pravim NIHČE NIMA PRAVICE JEMATI DOSTOJANSTVA DELAVCEM; KI SO DOLGA LETA DELALI ZA MNIZERNE PLAČE; DELALI SOLIDARNO ZA RAST "VAŠE DRŽAVE" Za to državo , katero vodite vi. In danes? Kaj pomeni beseda DOSTOJANSTVO delovnih ljudi? Kam ste pripeljali našo domovino tudi vi, saj ste predsednik že 4 leta. Nehajte mlatit prazno slamo. Mi od spominov ne moremo živeti, niti od vašega bla....bla.... Dajte nam delo, oživite gospodarstvo, pa nam bo tudi vaš nasmeh všeč....
10.9.2012OceniMarjan 
danes nima nihče pravice zanikati pomena partizanskega boja in partizanskih borcev v letih 1941-45 ali partizanskega izročila v boju Teritorialne obrambe in slovenske milice v osamosvojitveni vojni leta 1991-kaj ima to sploh skupnega?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava