gospodarstvo

Letošnja dolenjsko-posavska gazela je Evrosad

13.9.2012 | 20:00 | B. D. G.

 Priznanje za regijsko gazelo je prevzel Boštjan Kozole, direktor. (Foto: BDG)

 Priznanje za regijsko gazelo je prevzel Boštjan Kozole, direktor. (Foto: BDG)

Dolenjske Toplice - Časnik Dnevnik je danes v tradicionalnem projektu Gazela, v katerem izbira regijske in nato še slovensko najhitreje rastoče podjetje, za letošnjo dolenjsko-posavsko gazelo izbral krško podjetje Evrosad.

Za ta naziv sta se v končnem izboru v Dolenjskih Toplicah potegovala še krški Gen-I, ki je pomemben akter na elektroenergetskem trgu, in ribniški Yaskawa Ristro, specialist za robotske sisteme, ki jih kupcem dobavlja na ključ. Evrosad bo tako regijski finalist na sklepni prireditvi Slovenska gazela 2012, ki bo v četrtek, 25. oktobra, v Ljubljani.

Podjetje Evrosad je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole in je družinsko podjetje, ki ga danes vodi njegov sin Boštjan Kozole. Zaposluje 150 ljudi v treh podjetjih, organizacijsko pa je razdeljeno na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in poseben oddelek za razvoj.

Najhitreje rastoča podjetja v regiji (z desne): Yaskawa Ristro (direktor Hubert Kosler), Gen-I (namestnik direktorja Martin Novšak) in Evrosad (Boštjan Kozole). Foto: BDG

Najhitreje rastoča podjetja v regiji (z desne): Yaskawa Ristro (direktor Hubert Kosler), Gen-I (namestnik direktorja Martin Novšak) in Evrosad (Boštjan Kozole). Foto: BDG

Kar 66 odst. proizvodnje izvozi, od tega več kot polovico na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije, druga skupina so kupci iz baltiških držav, Rusije in vzhodne Evrope, lani so prodrli še v Dubaj, tretja pa preostali trgi.

Skupina Evrosad danes na 713 hektarjih podjetij Evrosad, Sadjarstvo Blanca in Sadjarstvo Ormož ter zasebnikov v Posavju, od katerih odkupuje sadje, pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. V letu 2010 je zgradilo tudi pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva.

Rast podjetja je, kot so poudarili na izboru, dinamična in obenem preudarna: v petih letih je Evrosad prihodke iz prodaje podvojil, celotni prihodki pa so se lani povzpeli proti 8 milijonom evrov. V istem obdobju je priložnost zaposlitve v Evrosadu dobilo več kot trideset sodelavcev. Kot so poudarili, med odlike podjetja šteje tudi, da imajo na odgovornih delovnih mestih kar dve tretjini sodelavk.

Z rastjo podjetje počasi, a vztrajno povečuje tudi dodano vrednost, ki se je v letu 2011 približala 23.000 evrom na zaposlenega. Podjetje zadnja leta uspešno gardi mednarodno prepoznavno blagovno znamko.

Nekaj utrinkov z nocojšnje prireditve v kulturnem centru v Dolenjskih Toplicah, si lahko ogledate v galeriji.

‹ nazaj

Galerija (15)

Gazela 02
Gazela 03
Gazela 04
Gazela 05
Gazela 06
Gazela 07
Gazela 08
Gazela 10
Gazela 13
Gazela 14
Gazela 15
Gazela 16
Gazela 18
Gazela 20
Gazela 22

Komentarji (2)

14.9.2012OceniBojana 
Imam občutek, da večina teh gazel ne predstavlja realnega stanja. Poglejte, koliko nominiranih podjetij v preteklosti ima sedaj velike težave, ker niso upoštevala vseh pravil v poslu? Kaj ti koristi bit gazela, ce si slab plačnik? Poglejte danes, kaj je s podjetji Loging, Infotehna in še nekaterimi? Ni brez pomena rek: Počasi se daleč pride.
14.9.2012Ocenisezonc 
Mi kdo razloži po katerih parametrih ( razen dobička, širjenja proizvodnje, povečanja dodane vrednosti ) se ocenjujejo ta "hito rastoča" podjetja? Koliko redno zaposlenih premore Evrosad in koliko slabo plačanih sezoncev? Ali znesek dodane vrednosti na zaposlenega velja le za redno zaposlene ali tudi za sezonce? Je sezonska delovna sila plačana v sorazmerju glede na ustvarjeno dodano vrednost ali so temu znesku primerno plačani le lastniki in redno zaposleni? Namreč kaj lahko je dobro služiti na račun slabo plačanih. Pri izbiri za naslov "Gazela leta" bi se moralo upoštevati še : čisti dobiček, zaposlovanje v redno delovno razmerje, plača primerna rezultatom dela ( za vse kakorkoli že zaposlene! ) in še kaj. Se motim?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava