Stanko: Zategniti moramo ročno

14.9.2012 | 10:00

Pred krškim županom Miranom Stankom in njegovo ekipo je težko delo. Pripraviti morajo namreč nov, precej manjši proračun za leto 2013, še prej pa bo verjetno na vrsti rebalans letošnjega.

Pred krškim županom Miranom Stankom in njegovo ekipo je težko delo. Pripraviti morajo namreč nov, precej manjši proračun za leto 2013, še prej pa bo verjetno na vrsti rebalans letošnjega.

Med tistimi, ki so znižanju olajšave za starše najbolj ostro nasprotovali, je bil Ivan Urbanč iz Neodvisne liste novih idej za razvoj občine Krško, ki meni, da se pri otrocih ne bi smelo varčevati.

Med tistimi, ki so znižanju olajšave za starše najbolj ostro nasprotovali, je bil Ivan Urbanč iz Neodvisne liste novih idej za razvoj občine Krško, ki meni, da se pri otrocih ne bi smelo varčevati.

Krško - Krški občini, ki ji je v preteklosti marsikatera slovenska občina zavidala visok proračun - v letu debelih krav se je ta približal celo 60 milijonom evrov, se obeta korenito varčevanje. Proračunski primanjkljaj je namreč konec junija znašal že dobrega 1,8 milijona evrov, čeprav so v občinski upravi načrtovali le manko v višini 360 tisoč evrov. Prvi korak k zategovanju pasu so tako svetniki včeraj po burni razpravi naredili z znižanjem subvencije za vrtce, to pa je le uvod v precej bolj ostre ukrepe.

Število malčkov, ki so vključeni v vrtec, se je od časa sprejetja olajšave močno povečalo, nekaj pa je k temu prispevalo tudi špekulativno doseljevanje. Več kot 60 otrok naj bi bilo namreč doma v krški občini, vrtec pa v resnici obiskujejo v Škofji Loki, Ljubljani in celo v Kopru.

"Projekcije prihodkov za naslednje leto kažejo le na 34 milijonov evrov težak proračun, letošnji pa je bil na primer velik 44 milijonov evrov. To je 10 milijonov evrov manj. Mi smo navsezadnje politični skup, ki bo moral odločiti, kaj bomo naredili. Ali bomo povečevali sredstva, ki so namenjena za otroško varstvo, ali pa bomo k temu vprašanju pristopili bolj uravnoteženo," je svetnike včeraj nagovoril župan Miran Stanko.

Občinski svet je na koncu po dolgi razpravi z 20 glasovi za in 6 proti izglasoval sklep, da se nadstandardna olajšava staršev s 50 odst. v letošnjem šolskem letu zniža na 27 odst. Krška občina je namreč staršem predšolskih otrok vse od leta 2010 omogočala dodatno 50-odstotno subvencijo plačila vrtca iz naslova tako imenovane jedrske rente.

Ker pa je takšen način sofinanciranja plačil staršev povzročil velik porast vpisa otrok v vrtce, je postala za to namenjena kvota sredstev premajhna. Samo lani je tako občina od skupno 8,2-milijonske rente za sofinanciranje cen vrtcev, namenila dober milijon evrov.

Več pa v prihodnjem Dolenjskem listu!

Besedilo in foto: A. K.

Zvočni zapisi

Krški župan Miran Stanko o spremembi sklepa o načinu porabe dela nadomestila zaradi omejene rabe prostora.

Komentarji (4)

14.9.2012Ocenisosed 
Ko ni in tudi v prihodnje ne bo, je potreben nov pristop. V Krškem je "renta" , ki je reševala in rešuje "nadstandard". Politika jo je uporabila za financiranje programov, ki so do določenih soobčanov diskriminatorni. Res je, da so "strokovnjaki" pisali pravna mnenja, ampak ali niso prebivalci izven 5 km enako vredni tistim, ki so v metu Krko. Ko so prilivi v "kaso" manjši je potrebno kaj spremeniti, morda tudi druge vrste subvencij, dotacij, ki pogosto ne "zadenejo", pravih ali ciljev.
14.9.2012Ocenijoze 
Župan res je treba varčevat,a ne pri naših najmlajših poglejte koliko ljudi imate zaposlenih v občinski upravi,ki nimajo kaj delat,če jih iščeš v pisarni so na terenu ali na malici in to več kot 30 min. vsak dan ali se pa sprehajajo po trgovinah na robu mesta,lepo bi bilo da naredite pri sebi red potem bi pa verjeli,da mislite resno tudi varčevat
14.9.2012Ocenisoseda 
Sedaj pa boste iskali zakaj te otročki hodijo drugam v vrtec,a se nišče ne vpraša kje so starši zaposleni vendar ne morejo vsi dobiti službe v krški občini.
15.9.2012Ocenijanez 
Tudi izven Krškega spremljamo kaj počnejo drugje. Kolikor je znano, v Krškem ni enako kot v drugih občinah. Subvencij je več in tudi področje družbenih dejavnosti se ima s čim pokazati. Da bi bilo vsega toliko tudi drugje. Krško je vedno znalo iziti iz krize.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava