dolenjska

Šentrupert energetsko najbolj učinkovita občina

19.10.2012 | 13:15 | M. Ž., STA

Šentrupert

Šentrupert

Portorož - Zmagovalka natečaja En.občina 2012, v okviru katerega so izbirali energetsko najbolj učinkovito občino v Sloveniji, je občina Šentrupert. Ta je bila prvouvrščena v kategoriji malih občin, med srednje velikimi je slavila občina Tolmin, med mestnimi pa Kranj.

Šentrupert je naziv absolutne zmagovalke prejel za odlične, ambiciozne in inovativne projekte na področju obnovljivih virov in učinkovite rabe energije. Glede na načrte in možnosti občine je po mnenju organizatorjev natečaja, časnika Energetika.net, tako realno dosegljiv načrt, da Šentruperčani do leta 2020 dosežejo energetsko neodvisnost. Med načrtovanimi projekti so največ odobravanja poželi projekt daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v zavodu za prestajanje kazni Dob in lesno predelovalni center.

»Občina Šentrupert si je že v začetku svoje poti kot eno svojih podvizij razvoja zadala, da postane energetsko samooskrbna, zato smo se lotili kar nekaj projektov, med katerega sodi tudi prvi popolnoma lesen nizkoenergijski vrtec v Sloveniji, ki se ogreva na lesne sekance. Hkrati se iz te kotlarne ogreva še celoten kompleks šole. Med ostalimi projekti, ki smo jih zasnovali, pa predvsem velja izpostaviti lesnopredelovalni center v bivši vojašnici na Puščavi, znotraj katerega je predviden biomasni logistični center. Iz slednjega se bo oskrbovala tudi naprava za soproizvodnjo elektrike in toplote na Dobu,« je zadovoljen povedal šentrupertski župan Rupert Gole.

Naj dodamo, da je občina Šentrupert pred dvema letoma na tem natečaju že dosegla drugo mesto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava