Spomin na kostanjeviške žrtve vojne

20.10.2012 | 16:05

Recitatorji. (Foto: M. L.)

Oštrc - Na Oštrcu je bila danes proslava v spomin na padle borce, talce, umrle taboriščnike in ostale žrtve 2. svetovne vojne in tragično premile po vojni iz sedanje kostanjeviške občine. Udeležence sta pozdravila predsednik kostanjeviške občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Vili Punču in kostanjeviški podžupan Ladko Petretič

Slavnostna govornica, poslanka Majda Potrata je v govoru nastopila proti vojnam in med med drugim rekla, da je bilo v naši zgodovini veliko preizkušenj, ko se je bilo treba odločiti med pogumom in omahljivostjo. V 2. svetovni vojni po njenih besedah niso bili vsi vključeni v NOB.

"Vsakomur je jasno, kdo je bil v protihitlerjevski koaliciji in kdo ne," je rekla. Obsodbo zaslužijo izvensodni poboji po vojni in narodno izdajstvo med vojno.

K spomeniku so položili venec. (Foto: M. L.)

V kulturnem sporedu, ki ga je povezovala Mirjam Hribar, so nastopili Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, tamburaška skupina Klasje KUD Žumberak Novo mesto, učenci kostanjeviške osnovne šole Jožeta Gorjupa in harmonikar Slavko Franko s pevci.

Čast spominu so izkazali tudi pripadniki čet. (Foto: M. L.)

Pri spomeniku, ob katerem je bila častna straža Slovenske vojske, sta se postrojili tudi Gorjanska četa iz Orehovice in Duletova četa z Malkovca.

Proslavo, ki so jo nadaljevali s srečanjem pri okrepčevalnici v Dolšcah, so organizirali kostanjeviška občina, skupnost borcev Gorjanskega bataljona, zveza združenj borcev za vrednote NOB Krško in kostanjeviška občinska organizacija zveze borcev za vrednote NOB.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek