posavje

Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci

25.10.2012 | 11:00 | M. M., foto: Ljubo Motore

Premier Janez Janša in sevniški župan Srečko Ocvirk. (Foto: Ljubo Motore)

Premier Janez Janša in sevniški župan Srečko Ocvirk. (Foto: Ljubo Motore)

Sevnica - Rastlinsko čistilno napravo je dobila tudi priljubljena izletniška točka Lisca nad Sevnico in bo namenjena čiščenju komunalnih voda iz Tončkovega doma in Jurkove koče. Rastlinsko čistilno napravo je včeraj slovesno predal namenu predsednik vlade Janez Janša v sklopu včerajšnjega obiska posavske in zasavske regije. Gre za tretjo čistilno napravo, ki jo je sofinanciral Sklad Si.voda, zavod za čiste in zdrave vode. Vrednost naložbe je znašala 68.520 evrov, so sporočili iz sevniške občine.

Slovesne otvoritve čistilne naprave na Lisci so se udeležili še minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, sevniški župan Srečko Ocvirk in predsednik Sveta zavoda Sklada Si.voda Milan Zaletel. Pri postavitvi rastlinske čistilne naprave so sodelovali Sklad Si.voda, občina, Javno podjetje Komunala Sevnica, Planinsko društvo Lisca Sevnica in podjetje Limnos, ki je rastlinsko čistilno napravo zasnovalo. Donacija Sklada Si.voda znaša 56.040 evrov (nekaj več kot 80 odst.), donacija podjetja Limnos pa 12.480 evrov.

Kot ob tem še sporočajo iz Sevnice, rastlinske čistilne naprave uporabljajo samoobnovitvene sposobnosti narave pri čiščenju odpadnih voda. Delujejo na podlagi filtracije vode skozi koreninski sistem močvirskih rastlin. So učinkovita rešitev zlasti za območja z razpršeno poselitvijo, kjer gradnja klasičnih čistilnih naprav ni okoljsko ali stroškovno sprejemljiva oz. kjer naselja ne morejo biti priključena na javno kanalizacijo.

Rastlinska čistilna naprava na Lisci (948 m) je namenjena čiščenju komunalne vode iz Tončkovega doma in Jurkove koče. Grede se raztezajo na površini 125 m2 neposredno za Tončkovim domom, vodo pa bodo čistile močvirske rastline, kot so navadni trs, rogoz in šaš. Kapaciteta čiščenja rastlinske čistilne naprave na Lisci je 49 populacijskih enot.

Ob otvoritvi je župan občine Sevnica Srečko Ocvirk izpostavil pomen rastlinskih čistilnih naprav za pogosto obiskane planinske točke, kakršna je Lisca: »Gradnja rastlinske čistilne naprave za objekte na Lisci ima izrazite prednosti pred drugimi tehnologijami in dosega zelo visoke odstotke očiščenja. Naprava deluje brez električne energije, se nevsiljivo vključuje v prostor, njen vpliv na okolje je izrazito pozitiven, kot taka pa nudi tudi prostor za življenje. Rastlinske čistilne naprave so za tovrstna območja dobra rešitev, zato je ta vzorčni primer uporaben v številnih manjših krajih kot tudi na večjih nadmorskih višinah.«

»Po odprtju rastlinske čistilne naprave v učnem centru Modraže v občini Poljčane na Štajerskem in v zaščiteni pokrajini Kozjanskega parka smo z veseljem finančno podprli še gradnjo rastlinske čistilne naprave na Lisci. Sklad Si.voda se namreč zavzema za trajnostno reševanje problematike kakovosti in varčnejše rabe vode v Sloveniji. Ker je Lisca priljubljena družinska izletniška točka, upamo, da bomo s tovrstnimi zgledi prenesli skrb ohranjanje voda tudi na naše otroke,« je povedal Milan Zaletel, predsednik Sveta Sklada Si.voda.

Program odprtja rastlinske čistilne naprave z nastopom obogatili učenci osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, planinska pevska skupina Encijan in Fantje z Razborja.

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Župan Srečko Ocvirk o vladnem obisku v Občini Sevnica

Galerija (6)

Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci
Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci
Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci
Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci
Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci
Rastlinska čistilna naprava tudi na Lisci

Komentarji (1)

26.10.2012Ocenijože 
Ne dajte se .Le pogumno naprej

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava