Umrla je Fani Eršte

21.1.2013 | 09:45

Fani na lanskem Rock Otočcu (Foto: A.M., arhiv DL)

Erštetova ob napovedi predsedniške kandidature v Ljubljani avgusta lani. (Foto: Drago Perko, slovenskenovice.si)

Novo mesto - Izvedeli smo, da je umrla Fani Eršte. V novomeški bolnišnici so za Dolenjski list danes potrdili, da je Erštetova v bolnišnici umrla v soboto.

Fani je širša javnost spoznala lani poleti, ko je v Ljubljani napovedala, da se bo potegovala za funkcijo predsednika države, a si je kasneje premislila in niti ni zbirala podpisov podpore. Napoved kandidature takrat 38-letne Fani je zbudila precej zanimanja tudi zato, ker je bila brezdomka, čeprav ji je novomeška občina dodelila socialno stanovanje.

Pred leti je v pogovoru za Dolenjski list Erštetova povedala, da ji v življenju ni bilo lahko: matere ni niti poznala, govorilo se je, da je umrla ob porodu ali kasneje, oče je pil in zanjo ni mogel skrbeti. Rodila se je na Selih pri Zajčjem Vrhu, otroštvo pa je preživela pri rejnikih na kmetiji na Mraševem. Končala je osnovno šolo, dom pa zapustila pri 19. letu starosti in od takrat na štop ali z vlaki prebrodila dobršen del Slovenije in drugih držav. Zadnja leta smo jo predvsem videvali kot redno obiskovalko vseh festivalov Rock Otočec, z očetom festivala Francijem Kekom sta se poznala še iz časov snemanja filma Milice.

»Marsikomu bi lahko odprla oči, a mi morajo dati besedo in veljavo. Tisti v parlamentu ali pa predsednik države ne naredijo dovolj, le sedijo in prejemajo visoke plače. Tako ne gre več,« je ob napovedi kandidature za našo hišo rekla Erštetova. Na vprašanje, kako komentira zasmehovanje ali celo zgražanje posameznikov nad njeno napovedjo, pa je odgovorila: »Na nek način imajo prav. Imam namreč to veliko napako, da prej poskrbim za vse druge kot zase.«

M. M.

Komentarji (9)

21.1.2013 1   (1)   (0)   Ocenimst 
it's a sad sad day :( počivaj v miru
21.1.2013Ocenidecima 
sem mislila da je bila starejša : (
21.1.2013Ocenijani 
Žalostno. Življenje ji ni prizanašalo. Je že prej imela težave s srcem?
21.1.2013 2   (2)   (0)   OceniMarjanca 
Fani, bila si legenda, odšla si med legende! R.I.P. Zdaj boš lahko štopala med zvezdnimi galaksijami!
21.1.2013 1   (1)   (0)   Ocenimilko 
Bla nekakšen simbol svojega časa.Večina nas jo je poznala.Naj počiva v miru.
21.1.2013OceniLojzka 
Res žalostno. In kdaj bomo izvedeli, čigav manever je bila ta napoved kandidature?
21.1.2013 1   (1)   (0)   Ocenigregor 
škoda počivaj v miru
24.1.2013Ocenijenez 
Mislim, da del krivde za njeno smrt nosi tudi tisti, ki jo je nahecal za kandidaturo. mislim, da ni bil čisto pri pravi.
6.10.2017Ocenitilen 
oh škoda škoda

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava