kultura

Razstava o delu rojaka in pisatelja Franceta Fajdige

22.1.2013 | 12:30 | STA, M. M.

Foto: spletna stran občline Kočevje

Foto: spletna stran občline Kočevje

Kočevje - V Pokrajinskem muzeju Kočevje bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo o ustvarjalnem opusu pisatelja Franceta Fajdige. Na razstavi bodo na ogled Fajdigova književna in publicistična dela, nekaj njegovih osebnih predmetov, fotografije avtorja in njegove družine ter še nekaj s Fajdigo povezanih dokumentov, je povedala direktorica muzeja Vesna Jerbič Perko.

France Fajdiga se je leta 1925 rodil v Podstenicah v Kočevskem Rogu, danes pa živi v Ljubljani. V svojem književnem opusu, ki obsega najmanj osem knjig in niz časopisnih ter drugih prispevkov, se dotika dogodkov iz preteklosti kočevskega območja.

Tako je pisal o Kočevarjih, razvoju tamkajšnjega gospodarstva, gozdarstvu in žagarstvu, o kočevskem zaprtem območju, usodi tamkajšnjih po drugi svetovni vojni razlaščenih kmetov, med in povojni politični razdvojenosti in drugih sorodnih temah.

Njegove knjige so izšle pri različnih slovenskih založbah. Fajdiga, ki so ga leta 2010 sprejeli v Društvo slovenskih pisateljev, še vedno piše in že pripravlja novo knjigo, je še povedala Jerbič Perkova.

Ob nocojšnjem odprtju priložnostne razstave, ki bo v Pokrajinskem muzeju Kočevje na ogled do 3. februarja, se bo s Fajdigo pogovarjal Janez Lah.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava