bela krajina

O pomenu javnih služb in odnosih med Romi in večinskim prebivalstvom

13.3.2013 | 19:30 | Besedilo in fotografije: M. B.-J.

O pomenu javnih služb in odnosih med Romi in večinskim prebivalstvom
O pomenu javnih služb in odnosih med Romi in večinskim prebivalstvom
O pomenu javnih služb in odnosih med Romi in večinskim prebivalstvom

Črnomelj - V okviru mednarodnega projekta REDUPRE je bil danes v Črnomlju pogovor o vlogi in pomenu javnih služb za izboljšanje odnosov med romskim in večinskim prebivalstvom v Beli krajini. Dr. Franci Jazbec iz Društva za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur Odnos je govoril o pojavnih oblikah nacionalizma pri delu javne uprave v Sloveniji s posebnim pogledom na izključevanje/vključevanje Romov. Predstavili so tudi rezultate terenske raziskave o predsodkih med romskim in večinskim prebivalstvom v Beli krajini.

Miran Komac z Inštituta za narodnostna vprašanja je govoril o strategiji vzgoje in izobraževanja Romov v Sloveniji, ravnatelj črnomaljske OŠ Milke Šobar-Nataše Matjaž Barič pa o tem, zakaj je med romskimi otroki tako veliko otrok s posebnimi potrebami. Vzgojiteljica in novomeška romska svetnica Dušica Balažek je razpravljala, ali naj bi bili vrtci v romskih naseljih ali ne, predsednica Romskega akademskega kluba Tina Friedreich pa o ohranjanju in spoznavanju romskega jezika in kulture kot priložnosti za zmanjševanje predsodkov in stereotipov. Ravnateljica semiške osnovne šole Silva Jančan je odgovorila na vprašanje, ali imajo Romi predsodke so večinskega prebivalstva, direktorica Zavoda za izobraževanje in kulturo Nada Žagar pa je odgovorila o trendih in rezultatih pri izobraževanju odraslih Romov.

Darko Rudaš iz Foruma romskih svetnikov Slovenije je govoril o tem, da mora biti politika zaposlovanja prilagojena tudi tistim posameznikom, ki zaradi različnih okoliščin ne zmorejo enake tekme na trgu dela. Polde Jevšek iz Centra za socialno delo Novo mesto je predstavil izkušnje pri delu z Romi in pojasnil, ali res prihaja do zlorab socialnih transferjev in do zmanjševanja motivacije za iskanje zaposlitve, Irena Vrlinič in Mladen Babič z Zavoda za zaposlovanje Črnomelj pa o pristojnostih in dejanskih možnostih zavodov za zaposlovanje pri iskanju zaposlitvenih možnosti za Rome. Dr. Vera Klopčič z ISCOMET Inštituta za etnične in regionalne študije je predstavila programe in ukrepe aktivne politike zaposlovanja Romov. Komandir Policijske postaje Črnomelj Boris Korasa in njegov pomočnik Mitja Frankovič pa sta odgovorila na vprašanje, ali drži, da so Romi glavni kršitelji zakonodaje in predpisov.

‹ nazaj

Galerija (8)

P1320728_1_1
P1320729_2_1
P1320731_3_1
P1320732_4_1
P1320733_5_1
P1320734_6_1
P1320736_7_1
P1320744_8_1

Komentarji (18)

13.3.2013Ocenizvizgo 
Kje je Sarkozy, da bi dal vsaj kakšen pameten predlog za rešitev obravnavane problematike?
14.3.2013Ocenipatriot 
Komandir Policijske postaje Črnomelj Boris Korasa in njegov pomočnik Mitja Frankovič pa sta odgovorila na vprašanje, ali drži, da so Romi glavni kršitelji zakonodaje in predpisov. In zakaj ne piše, kaj sta odgovorila?!
14.3.2013Oceniab 
patriot - zakaj ni zapisan odgovor je verjetno razlog v neizmerni objektivnosti in v obilni nacionalni zavesti.
14.3.2013Ocenirenata 
lepo.osebno so zame romi kot vsi drugi.saj med civili nas je tudi takšnih in drugačnih.
14.3.2013OceniNiko 
Kje so županja in oba podžupana?
14.3.2013Ocenimedved 
Dajte Romom službe pa ne bo nobenih problemov. Vodijo se neke aktivnosti na področju pokolpja in zaposlovanja romov. Koliko Romov je na novo zaposlenih? Nič!
14.3.2013Ocenipatriot 
@medved:daj jim priložnostno delo v svoji hiši (če jo imaš). Potem poročaj dalje.
14.3.2013OceniNika 
V mišji lukni čakajo na rezultat glasovanja direktorja zdravstvenega doma!
16.3.2013Ocenikoza 
Sram te je lahko g. PATRIJOT. Take komentarje raje zadrži za sebe.
18.3.2013Ocenipacijent 
Iz Zdravstvenega doma Črnomelj uhaja ČRNI DIM-DIREKTORJA ŠE IŠČEJO

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava