posavje

Usoda romskega vrtca odvisna od denarja

21.3.2013 | 09:35 | Besedilo in foto: A. K.

Vrtec v Kerinovem Grmu je začel delovati aprila leta 2011.

Vrtec v Kerinovem Grmu je začel delovati aprila leta 2011.

Financiranje programa je s strani EU zagotovljeno le še do konca avgusta.

Financiranje programa je s strani EU zagotovljeno le še do konca avgusta.

Kerinov Grm - Dve leti po odprtju pripravljalnega vrtca v Kerinovem Grmu, največjem romskem naselju v krški občini, je njegova usoda pod velikim vprašajem. Zapleta se namreč pri njegovem financiranju, saj se tisto s strani Evropske unije konec poletja izteka.

Izvajanje 320 tisoč evrov vrednega programa romskega vrtca v Kerinovem Grmu je bilo financirano s strani EU, 130 tisočakov pa je za objekt oziroma njegovo postavitev v naselju prispevala krška občina.

"V tem času se je zelo povečala stalna prisotnost otrok v vrtcu, izboljšal se je njihov vsestranski napredek in osvajanje slovenskega jezika, kar je bistvenega pomena za njihovo nadaljnjo integracijo v izobraževalni sistem. Počasi približujemo vrtec romskim staršem in otrokom, gradimo zaupanje in prijateljske vezi med nami," je povedala vodja leskovškega vrtca, pod okrilje katerega sodi tudi tisti v največjem krškem romskem naselju, Maja Koretič.

Trenutno je v vrtec vključenih 16 romskih malčkov od 2. do 4. leta starosti, šest predšolskih otrok pa je že del tako imenovane integracije v rednih oddelkih leskovškega vrtca Mali princ in Vila.

Kljub pozitivnim učinkom pripravljalnega vrtca, ki zelo olajša prehod v običajen vrtec oziroma šolo, pa zaenkrat dogovora o prihodnjem financiranju projekta še ni.

"Res bo tragično, če bodo ti vrtci ostali spomeniki. Komu na čast?" se sprašuje vodja projekta Miran Komac z Inštituta za narodnostna vprašanja, ki je imel pri tem v mislih tudi osem ostalih prehodnih vrtcev v slovenskih romskih naseljih.

Predstavitve se je včeraj udeležil tudi nekdanji dolgoletni krški župan in kmetijski minister v zadnji Janševi vladi Franc Bogovič, ki je opozoril, da je potrebno najti sistemski vir za omenjen projekt. Le na ta način namreč njegovo nadaljevanje ne bo odvisno le od občinskega proračuna in politične volje v lokalnem okolju.

Več pa v Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Galerija (12)

IMG_2864
IMG_2866
IMG_2873
IMG_2879
IMG_2883
IMG_2886
IMG_2895
IMG_2899
IMG_2901
IMG_2905
IMG_2909
IMG_2911

Komentarji (3)

21.3.2013Oceniobčan 
Fajn zadeva, ampak žal, tudi mi moramo plačevati predrage vrtce sami, po 200 eur in več za enega otroka. Žal je tako in mislim da ni prav da se delajo razlike med nami, romi in neromi. naj bo za vse brezplačno ali pa plačljivo, asimilacija gor ali dol, smo namreč leta 2013, romi pa niso med nami od letos ampak že precej dlje. Fajn je da Romi hodijo v vrtec in šolo ni pa fajn da je zanje to brezplačno za nas pa ne! moje mnenje pač
22.3.2013Oceniobčanka 
Ne le usoda romskega vrtca, tudi moja in še marsikaterega državljana naše prelepe Slovenije, je odvisna od denarja. Posojilo...nižja plača...višji življenski stroški...brezposelnost...to so stopnice po katerih se "vzpenjamo" mi navadni smrtniki. Mi lahko kdo odgovori, kako naprej brez denarja in brez socialnih, občinskih, državnih, evropskih.....pomoči?
23.3.2013Ocenibelokranjka 
Ali se njihovi starši in stari starši, romski mislim niso učili slovenščine! Prav je da hodijo v vrtec in šolo ampak vsi moramo plačevati položnice tudi za vrtec. Enaki z enakimi!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava