FOTO: Mladi tujci sadijo ekološki vinograd v Grčevju

21.5.2013 | 09:05

Najprej so morali vinograd prekopati in izkopati jame.(Foto: I. Vidmar)

Tudi kolje je bilo treba pripraviti. (Foto: I. Vidmar)

Mednarodni tabor organizirajo skupaj Konzorcij turizem v zidanicah, Društvo mladih v turizmu, zavod Voluntariat in Razvojni center Novo mesto.

Paha - Od minulega petka pa do konca tega tedna se v Grčevju nad Otočcem mudi skupina prostovoljcev iz desetih evropskih držav in Mehike. Sodelujejo na mednarodnem prostovoljskem taboru Razvoj turizma v zidanicah kot unikatnega produkta na podeželju, v okviru katerega bodo med drugim zasadili tudi prvi ekološki vinograd pri nas.

Ideja, da bi pri njem v Grčevju zasadili prvi ekološki vinograd, se je pred časom porodila Matjažu Pavlinu, direktorju novomeške turistične agencije in gonilni sili projekta turizem v zidanicah, prek katerega 40 ponudnikov ponuja že več kot dvesto turističnih postelj. "Ekološko je danes tudi modno, v vinogradništvu pa tega skoraj ni. V sodelovanju s trsničarjem Martinčičem smo se odločili za sorto regent, ki je ni treba škropiti. Take sadike so sicer nekajkrat dražje od običajnih, a se denar, ko ni treba škropiti kmalu vrne. Prostovoljci iz desetih držav bodo posadili deset vrst, skupno tristo trt. Gre v bistvu za poskus, da vidimo, kakšno vino ali sok bomo dobili iz takega vinograda. Upam, da bo poskus uspel in da nas bo čim več ljudi posnemalo. Študentom - prostovoljcem smo najprej predstavili zgodbo o cvičku, za začetek pa so vzeli v roke motike in vinograd prekopali in videli, da vinogradništvo ni tako enostavno, kar precej žuljev je bilo," dogajanje v mednarodnem taboru opisuje Matjaž Pavlin.

Mednarodni tabor organizirajo skupaj Konzorcij turizem v zidanicah, Društvo mladih v turizmu, zavod Voluntariat in Razvojni center Novo mesto, v okviru tabora pa bodo udeleženci, ki se jim bodo pridružili tudi slovenski študentje, predavatelji in poslovneži, ponudnikom zidaniškega turizma predstavili in predlagali nove načine predstavitve dejavnosti, vključno s preprosto spletno stranjo in računi na socialnih spletnih omrežjih.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava