dolenjska

Cerkev in kip sv. Jere po 200 letih vabita k obisku

29.6.2013 | 12:15 | M. M.

Cerkev in kip sv. Jere po 200 letih vabita k obisku
Cerkev in kip sv. Jere po 200 letih vabita k obisku

Trdinov vrh - Župnija Šentjernej in Zavod za turizem občine Novo mesto jutri vabita na blagoslov obnovljene cerkve sv. Jere na Trdinovem vrhu na Gorjancih, ki je bila v ruševinah več kot 200 let. Blagoslov z mašo bo ob 10. uri, somaševanje pa bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Uro kasneje, ob 11. uri, sledi kulturni program, ki ga pripravlja novomeški Zavod za turizem, so sporočili iz Škofije Novo mesto. S simbolne točke na Trdinovem vrhu bodo na ta način pozdravili tudi ponedeljkov vstop Hrvaške v Evropsko unijo.

Z omenjenim projektom so sicer nadkrili ostaline cerkve sv. Jere in vanjo umestili prvo kopijo več kot 400 let starega kipa sv. Jere, poskrbeli pa so tudi za avtobusno postajališče, informativno tablo, zloženko, razglednice, priložnostne znamke itd.

Zapuščena od konca 18. st.

Kdo in kdaj je zgradil cerkev sv. Jere, ni znano. V pisnih virih je prvič omenjena 3. septembra 1447 v listini, v kateri sta Friderik II. Celjski in njegov sin Ulrik II. kartuziji Pleterje potrdila lastništvo samostanskega gozda na Gorjancih, ki ga je ob njeni ustanovitvi leta 1406 poklonil Herman II. Celjski. V listini je navedeno, da stoji »Sand Gerdrauten Kirchen« na samostanskih tleh. V Bizancijevem popisu cerkva na Kranjskem leta 1581 pa je cerkev sv. Jere že omenjena kot podružnica šentjernejske fare.

Cerkev je bila porušena in zapuščena konec 18. stoletja. Sv. Jera je stoletja ponujala svoje ime za vrh Gorjancev, ki pa se je leta 1923 na pobudo Ferdinanda Seidla, staroste novomeškega planinskega društva, preimenoval v Trdinov vrh. Popolnoma zarasle ruševine cerkve so v poletnih mesecih 1992 in 1993 očistili prizadevni šentjernejski farani. Dela so tekla v organizaciji šentjernejskega župnika Antona Trpina, strokovno pa je nad njimi bdela mag. Marinka Dražumerič z novomeškega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Javnosti so bili predstavljeni obodni zidovi lope, ladje in prezbiterija, obnovljena pa je bila tudi iz kamna zidana oltarna menza. Po odobritvi sredstev Leader leta 2012 se je obnove, konzervacije in prezentacije ostalin cerkve sv. Jere v sodelovanju s partnerji–Mestno občino Novo mesto, Lovsko družino Trdinov vrh in LGG Zaletelj k.d.–polotil Zavod za turizem Novo mesto. S tem je cerkev sv. Jere po več kot 200 letih pridobila novo streho, odlitek kipa sv. Jere, zvonik, urejeno notranjost in okolico, so zapisali na informativni tabli ob obnovljenih ruševinah.

Sv. Jera je bila sicer opatinja iz Nivellesa (kraj južno od Bruslja v Belgiji). Njeno pristno ime je bilo Gertruda in je živela v letih 626 - 659. Velja za zavetnico vrtnarjev, potnikov, prenočišč in vdov, častijo pa jo tudi kot svetnico, ki je premagovala hudobnega duha v podobi miši, podganje zalege itd.

‹ nazaj

Galerija (6)

cerkev-10
cerkev-11
cerkev-12
cerkev-13
Kip sv. Jere (Foto: T. Levičar)
Cerkev in kip sv. Jere po 200 letih vabita k obisku

Komentarji (1)

29.6.2013OceniElija 
Zakaj so se končala romanja na sv. Jero na Gorjancih: http://med.over.net/forum5/read.php?218,5294473

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava