V Novo mesto prihaja superračunalnik

4.9.2013 | 13:20

Dekan Fakultete za informacijske študije Janez Povh, vodja projekta Nadja Damij in vodja enega od podprojektov Blaž Rodič.

Blaž Rodič in vodja enega od podprojektov Zoran Levnajić.

Novo mesto - Fakulteta za informacijske študije je pred jutrišnjim praznovanjem pete obletnice ustanovitve predstavila svoj največji projekt Kreativno jedro: Simulacije, znotraj katerega bodo s pomočjo simulacij na superračunalniku iskali rešitve za realne probleme s področja poslovnih procesov, logistike, avtomatskega prepoznavanja dokumentov in bioloških mrež.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja projekta izr. prof. dr. Nadja Damij bodo v okviru projekta razvili algoritme in modele, ki bodo v povezavi z novo programsko opremo sposobni simulirati rešitve na omenjenih področjih. Tako bodo s simulacijami lahko ocenili, kakšne bodo dejanske posledice novih rešitev, ki bi jih lahko uvedli v poslovnem okolju. S tem bodo omogočili večjo časovno in stroškovno učinkovitost poslovanja, transporta, iskanja dokumentov itd.

V okviru projekta se je fakulteta povezala z regijskim gospodarstvom, saj želi, da se novo znanje uporablja ter tako pospešuje napredek regije, pa tudi znanstvenimi ustanovami iz tujine.

Projekt, ki sta ga z nekaj manj kot milijonom evrov podprla Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je razdeljen na štiri podprojekte, in sicer: Simulacija tehnoloških mrež po vzoru bioloških mrež, Kategorizacija in simulacija dokumentnih tokov, Simulacija poslovnih procesov ter Simulacija v logistiki, proizvodnih sistemih in sistemih strežbe.

Projekt bo potekal do konca junija 2015, za nakup programske opreme in superračunalnika, ki naj bi v Novo mesto prišel v začetku leta 2014, pa bodo namenili približno dve tretjini odobrenega denarja.

In kakšen bo ta superračunalnik? Vseboval bo približno tisoč procesorskih jeder s hitrostjo 2,66 Ghz, velikost delovnega spomina oz. RAM-a bo okoli 2 TB, na sekundo pa bo lahko izvedel deset bilijonov operacij (10 TeraFlops). Z njim oz. na projektu bo delalo med 10 in 15 raziskovalcev iz (trenutno) štirih evropskih držav, sodelovanje v projektu pa bo za podjetja, ki bodo to želela, brezplačno.

B. B.

Komentarji (1)

6.9.2013Oceniivan 
Čez par leto pa jim bo njihov superračunalnik pejedel mobilni telefon s takimle procesorjem: http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/procesor-s-110-sredicami-za-osebne-racunalnike-in-mobilne-naprave.html

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava