Jubilejno čiščenje reke Krke

8.9.2013 | 13:00

Krka je tudi po zaslugi potapljačev precej bolj čista kot pred leti. Tudi na tokratni akciji so iz nje potegnili največ nakupovalnih vozičkov, ki v reki končajo kot posledica vandalizma in objestnosti. (Foto: B. B.)

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je v soboto organiziral 20. akcijo čiščenja reke Krke, EKO 2013 – potapljači za čisto Krko. Reko so čistili na območju Loke med poslopjem društva in železniškim mostom ter pod Kandijskim mostom. »To je kljub akcijam v preteklosti potrebno zaradi novih odpadkov, ki so predvsem posledica vandalizma in objestnosti, nekaj pa jih ostaja še od prej,« pravi Aleš Blatnik iz Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto.

Na akcijo so povabili vsa potapljaška društva in klube iz Slovenije ternekatera s Hrvaške, dogodek pa je potekal pod okriljem Slovenske potapljaške zveze. Letošnja jubilejna akcija sicer lepo dopolnjuje slavnostno leto 2013, ko je KPA Novo mesto praznoval tudi 40 let delovanja, kar so v začetku poletja obeležili s prireditvijo na Otočcu.

Novomeški klub je prvo akcijo organiziral leta 1993. »Takrat smo videli, da je odpadkov v vodi toliko, da jih ne bomo zmogli očistiti sami in porodila se je ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo s potapljači iz vse Slovenije,« se spominja Blatnik. Leto kasneje so tako res pripravili prvo množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, čigar vzoru so nato sledile druge podobne akcije po Sloveniji.

Pozivu novomeških potapljačev se je odzvalo kakih sto kolegov iz Slovenije in Hrvaške, potapljalo pa se jih je približno polovica.

B. B.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava