Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
četrtek, 25. april 2024
08:30 Zaključna prireditev Rastoče knjige, OŠ Drska Novo mesto
17:00 Delavnica - Mojca Koman: Kulinarika in zelišča, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Plesno-glasbena predstava "Juri Muri v Afriki pleše", KCJT Novo mesto
18:00 Nastja Vidmar: Plavanje s kiti v Arktičnem morju Norveške, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Pogovorni večer z Martinom Golobom, večanmenska dvorana Dvor
VečBela krajina
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
19:00 Odprtje slikarske razstave "Mitologija Bele krajine", KC Semič
petek, 26. april 2024
18:00 Rojstnodnevni koncert partizanskega pevskega zbora in slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, KC Semič
VečPosavje
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
Več13.9.2013 | 16:45 | Besedilo in foto: A. K.
Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.
Brestanica - Dva tedna pred otvoritvijo čokoladnice na Gradu Rajhenburg so Kunejevi iz brestaniške Hiše trt, vina in čokolade danes javnosti predstavili prav posebno vino, s katerim orjejo ledino tudi v Sloveniji. Čokoladno vino, kot so ga poimenovali, namreč združuje vino in čokolado, po dolgotrajnih poskusih kombiniranja obeh sestavin pa so prišli do harmonične kombinacije, ki je na predstavitvi navdušila tudi zbrane goste.
Družina Kunej je širši javnosti poznana predvsem po pridelavi vina in trsnih sadik. Vinogradniška tradicija pri njih sega vse v konec 19. stoletja, ko so vinogradi in zidanica na Sremiču prišli v Kunejevo posest. Danes se tako pri njih z vinom ukvarja že peta generacija, v tem času pa so se preusmerili tudi na področje čokolade. Kot zavedni Brestaničani so se namreč priključili projektu Trapistin, katerega eden glavnih ciljev je bil obuditev znamenite trapistovske čokolade Imperial.
Izziv je bil velik, saj je bilo o čokoladi znanega le to, da je bila odličnega okusa, kar še vedno znajo povedati tisti starejši prebivalci, ki so jo poskusili. To pa kljub temu ni vzelo poguma njihovi snahi Emanueli, sicer Portugalki, ki je pogumno sprejela izziv. Svoje znanje, ki ga pridobila med študijem živilske tehnologije, je tako dopolnila še z izobraževanjem pri mojstrih izdelovanja čokolade v Franciji in kmalu so izpod njenih rok začeli nastajati nadvse okusni čokoladni izdelki.
To je bil tudi povod, da so Kunejevi prišli na idejo, da dva tradicionalna naravna pridelka, vino in čokolado, združijo v eno. In nastalo je čokoladno vino, ki je sploh prvo tovrstno vino v Sloveniji.
Zanimivo reportažo o tem si lahko preberete v septembrski Živi!
Galerija (9)
Slika 1: Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
Slika 2: Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.
1/9: IMG_5883
2/9: IMG_5886
3/9: IMG_5892
4/9: IMG_5894
5/9: IMG_5898
6/9: IMG_5902
7/9: IMG_5906
8/9: IMG_5909
9/9: IMG_5916
Povezane objave
Ocene komentarjev