Vesna tudi za Luksuz produkcijo

17.9.2013 | 08:20

Tudi Luksuz produkcija in njena gonilna sila Tom Gomizelj (v sredini) sta se letos razveselila svoje vesne. (Foto: P. P., arhiv DL)

Tudi Luksuz produkcija in njena gonilna sila Tom Gomizelj (v sredini) sta se letos razveselila svoje vesne. (Foto: P. P., arhiv DL)

Krško - V senci zmagoslavja Razrednega sovražnika Roka Bička je svojo vesno za posebne dosežke na festivalu slovenskega filma v Portorožu dobila tudi krška Luksuz produkcija, ki jo vodi Tom Gomizelj. Nagrado je žirija podelila "za serijo angažiranih dokumentarnih intervencij, v katerih film pripeljejo na ulico in ulico v film."

Kot pravi Gomizelj, je Luksuz produkcija na letošnjem festivalu sodelovala s kar osmimi filmi od katerih jih je bilo pet prikazanih v tekmovalnem programu, trije pa v netekmovalnem.

Večinoma gre za filme, ki so pod mentorstvom režiserja Želimirja Žilnika nastali v okviru delavnice dokumentarnega filma, dva pa sta nastala v okviru celoletne Luksuz filmske šole, ki poteka pod mentorstvom režiserja Borisa Petkoviča. Kot je o filmih Luksuz produkcije zapisal selektor festivala Denis Valič, je skupni imenovalec večine filmov poudarjena senzibilnost za družbeno okolje, v katerem so ta dela nastala, oziroma za probleme, s katerimi se to okolje sooča.

Luksuz produkcija že 12. leto deluje v okviru Društva zaveznikov mehkega pristanka in se kontinuirano ukvarja z medijskim usposabljanjem mladih ter jih spodbujajo k aktivni participaciji preko filma in videa. V različnih projektih, ki so že zdavnaj presegli meje lokalnega okolja, vsako leto sodeluje preko 150 mladih, ki letno posnamejo preko 70 kratkih filmov.

Poleg lastne produkcije vsako leto organizirajo tudi Luksuz festival poceni filma. Letos bo na vrsti že enajsti festival, ki bo 11. in 12. oktobra potekal v prostorih mladinskega centra Krško. Poleg filmov mladih, še neuveljavljenih avtorjev, ki bodo poslali svoje filme, bo na zaključnem večeru prikazan izbor filmov Luksuz produkcije, ki so letos nastali na delavnicah v Krškem, Ljubljani, Izoli, Divači, Mariboru … Predvajali bodo tudi filme, s katerimi so letos osvojili vesno.

B. B.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava