Razkrito skrito povelje Drage Potočnjak

20.9.2013 | 17:40

Draga Potočnjak in Matej Šurc (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči je v knjigarni novomeške založbe Goga Draga Potočnjak v pogovoru z novinarjem Matejem Šurcem predstavila svojo knjigo Skrito povelje. Potočnajkova, ki jo Slovenci morda bolj kot pisateljico poznamo kot dramsko in filmsko igralko, dramsko pisateljico in gledališko pedagoginjo, se je za knjigo o skrivnosti na prvi uradni dan desetdnevne osamosvojitvene vojne sestreljenega helikopterja JLA, odločila, ker je z razkrivanjem in objavo resnice o tem dogodku želela vrniti dobro ime svojemu svaku, sestrinemu možu Toniju Mrlaku, pilotu helikopterja in tajnemu sodelavci Teritorialne obrambe, in njegovi družini.

Bilo je 27. junija, 1991, ko so pripadniki slovenske teritorialne obrambe, kot je ugotovila Potočnjakova, po neposrednem ukazu Antona Krkoviča, v Rožni dolini sestrelili neoboroženi lahki izvidniški helikopter gazela SA 341, ki ga je pilotiral slovenski pilot Toni Mrlak, ki je skupaj z letalskim tehnikom Bojančetom Sibinovskim v tej tragediji izgubil življenje. Sestrelitev helikopterja je imela velik reklamni učinek, čeprav je bilo očitno, da so teritorialci sestrelili svojega sodelavca, ki je pripravljal prestop dveh do treh posadk s svojimi helikopterji na slovensko stran.  

Kot je sinoči pripovedovala Potočnjakova, so se v zgodbi o sestrelitvi helikopterja in smrti Tonija Mrlaka začele dogajati nenavadne stvari, očitno je bilo, da hočejo nekateri zgodbo izrabiti sebi v prid in preprečiti, da bi resnica, da Mrlakov helikopter ni bil sestreljen naključno oziroma po pomoti, prišla na dan, saj bi to omadeževalo zgodbo marsikaterega junaka slovenske osamosvojitve.

Med raziskovanjem zgodbe o sestrelitvi helikopterja in smrti Tonija Mrlaka je Potočnjakova prihajala do novih in novih razkritij in podobnih zgodb, kot je Tonijeva, v skoraj vseh pa so se pojavljala ista imena - Janez Janša, Anton Krkovič, Andrej Lovšin, Igor Bavčar, Ludvik Zvonar, Darko Njavro, Jože Zagožen. Z vsemi temi zgodbami pa je postajalo čedalje bolj očitno, da so nekateri tedaj hoteli na vsak način zanetiti spopade večjih razsežnosti, ki bi lahko prešli v pravo vojno, ki bi imela nepredvidljive posledice.

Ob koncu sinočnjega pogovora v Gogi je Potočnjakova povedala, da je edino zadoščenje, ki ga je prinesla knjiga, da so nehali pljuvati na Tonija, Matej Šurc pa je dodal, da noben novinar, ne Draga, ne on nimajo pravice nekoga obsoditi, reči, da je kriv, lahko pa to dokazujejo.

I. V.

Galerija

Komentarji (3)

20.9.2013Oceninovomeščan 
Točna trditev, da so zahtevali spopad, vendar smo v Novem mestu imeli razsodne in odločne poveljnike, ki so tej norosti odločno rekli ne. Sicer pa bo prispevek spet povod, da se bodo nasprotniki vseh barv, med sabo tu v komentarjih, verbalno spopadli.
21.9.2013OceniGorazd 
Pogled iz časovne oddaljenosti in zlasti dogodki po osamosvojitvi dokazujejo, da so nši "osvoboditelji" zadevo vzeli za dober biznis, in naše premoženje oskubljeno prodali tujcem v slogu afriških plemenskih poglavarjev ( z računi v davčnih oazah in z gotovinskimi prilivi preko bratov,sestričen in prijateljev).
21.9.2013Oceninovomeščan 
... s pomočjo tujih "ekonomskih morilcev" od začetka (lažne) "samostojnosti" naprej, kar je prva faza od treh, za obvladanje in sesutje neke države. Danes že znana stvar. Vse kar se dogaja, je posledeca tega delovanja, samo da se mediji ne upajo tega jasno napisat oz. povedat. (John Perkins: "Izpovedi ekonomskega morilca"). Ni dvoma, prav to se dogaja ! Seveda, ne samo pri nas. Grdo, zelo grdo !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava