novice

Policija v predprazničnih dneh beleži več zasegov pirotehnike

16.12.2013 | 07:10 | STA

Foto: Carinska uprava RS

Foto: Carinska uprava RS

Policisti po Sloveniji so zadnje dni opravili več zasegov pirotehničnih izdelkov. Mariborski policisti so zasegli več kot 3700 kosov petard, celjski preko 600, novomeški pa 100. Prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, uporaba pa le od 26. decembra do 2. januarja.

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor so v sredo v popoldanskem času v bližini starega mejnega prehoda z Avstrijo v Šentilju ustavili 20-letnega državljana Slovenije, ki je vozil iz smeri Avstrije. Pri kontroli so opazili, da voznik v vozilu prevaža večjo količino petard, ki so po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih prepovedani. Skupno 3730 kosov pirotehnike so vozniku zasegli in zoper njega pričeli postopek o prekršku.

Novomeški policisti so med hišno preiskavo v okolici Novega mesta našli in zasegli 100 petard.

Celjski policisti pa so v zadnjih dneh pirotehniko zasegli dvakrat. Prvič skupini mladoletnikov v okolici ene od srednjih šol v Celju, drugič pa mladoletniku, ki so ga ustavili v bližini trgovine s pirotehničnimi sredstvi, kjer jih je kupil. Policisti bodo uvedli prekrškovni postopek zoper pravno in odgovorno osebo trgovine, postopki o prekrških čakajo tudi mladoletnike, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Med pirotehničnimi izdelki, ki so jih v zadnjih dneh policisti zasegli na Celjskem, so bila tudi posebej nevarna pirotehnična sredstva, znana po tem, da povzročijo močnejšo detonacijo. S takim pirotehničnim izdelkom se je v zadnjih dneh v Nazarjah huje poškodoval občan. Temu v prvem poskusu petarde ni uspelo prižgati, pri ponovnem poskusu pa mu je eksplodirala v rokah. Pri tem se je izredno hudo poškodoval, navajajo na policiji.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Tudi v tem obdobju teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja, opozarjajo na policiji.

Prodaja omenjenih izdelkov je dovoljena le od 19. do 31. decembra. Za kršitev določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov, pojasnjujejo na policiji in opozarjajo, da so posledice, "predvsem v obliki telesnih poškodb, še mnogo hujše".

Opozarjajo, da je prepovedana tudi predelava pirotehničnih sredstev, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Policija v zadnjih letih ugotavlja, da je največ poškodb nastalo ravno pri uporabi pirotehničnih izdelkov, kupljenih na črnem trgu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava