kultura

Polona Lovšin v Galeriji Krka

21.1.2014 | 12:30

Prišel je velikanski lev, Polona Lovšin

Prišel je velikanski lev, Polona Lovšin

Princesa srca, Polona Lovšin

Princesa srca, Polona Lovšin

Novo mesto - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo ob 19. uri odprli razstavo ilustracij akademske slikarke Polone Lovšin. Njeno delo bodo predstavili z deli, ki so bila v knjižni obliki izdana pred kratkim, pa tudi s še neobjavljenimi in prvič razstavljenimi ilustracijami.

Slikarkino delo se interpretativno razteza prek tehnike risbe s svinčnikom ali ogljem do klasičnega slikarstva z akrilnimi barvami, ki je praviloma tudi zaščitni znak njene ilustracije, je v vabilo za razstavo zapisal kustos Galerije Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki Goran Milovanović

Lovšinova, katere delo že na prvi pogled kaže široko in temeljito slikarsko znanje, v tej maniri obvladuje tudi slikovno polje, ki je običajno v celoti izpolnjeno v prid monumentalnosti osrednjih kompozicij. Njene figure pogosto stopajo ali izstopajo v vidno polje v robnih zaznamkih in tako dodatno širijo prostor. Večje površine, kot so nebo, zidovi ali puščava, avtorica dinamično gradi z nalaganjem različnih barvnih nanosov, s čimer pogosto ustvari ekspresivno dramatičnost prostora. Hkrati pa je njen izrazni slog heterogen in se prilagaja karakterjem v zgodbi, je še zapisal Milovanović.

Polona Lovšin se je z otroškimi ilustracijami, ki jih je sprva objavljala v revijah in učbenikih, začela ukvarjati leta 1999, leto kasneje pa je kot slikarka diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za ilustracije slikanice Bobek in barčica so jo leta 2004 predlagali za nagrado izvirna slovenska slikanica, dve leti kasneje pa jo je dobila tudi za ilustracije slikanice za dislektike Medo reši vsako zmedo.

Lovšinova sodeluje tudi s tujimi založbami Pan Macmillan, Penguin Books in Templar Publishing ter razstavlja doma in tujini. Svoja dela je predstavila v okviru knjižnega sejma v Bologni, na bienalu ilustracije na Japonskem in v Bratislavi. Razstava ilustracij v Novem mestu bo na ogled do 24. februarja.

STA/B. B.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava