dolenjska

Trebanjski Romi dobili svoje naselje Vejar

13.2.2014 | 10:00 | J. A.

Matija Hočevar si je osem let prizadeval, da so Romi dobili svojo vas. (Foto: J. A.)

Matija Hočevar si je osem let prizadeval, da so Romi dobili svojo vas. (Foto: J. A.)

Trebanjski Romi dobili svoje naselje Vejar

Trebnje - Včeraj so trebanjski občinski svetniki v drugi obravnavi potrdili predlog, da se iz naselja Hudeje izloči tisti del, v katerem živi okoli 350 Romov, in tako je nastalo novo naselje Vejar. »Osem let truda sem vložil v to, seveda sem zadovoljen. Če bo volja pri političnih strankah, bi radi postali tudi samostojna krajevna skupnost,« je povedal romski svetnik Matija Hočevar.

Vejar je trenutno ena najboljše komunalno opremljenih naselij v trebanjski občini, v zadnjih letih sta občina in država (ta je prispevala levji delež) vanj investirali poldrugi milijon evrov, imajo elektriko, vodo, kanalizacijo, čistilno napravo, javno razsvetljavo in asfaltirano cesto. Od leta 2009 imajo tam tudi vrtec, ki ga trenutno obiskuje 21 otrok.

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Trebnjem so svetniki potrdili tudi odprtje novega oddelka vrtca, ki naj bi začel delovati s 1. marcem, ena pomembnejših tem je bil še rebalans letošnjega proračuna.

Vsi prebivalci tega naselja so se doslej prijavljali na eni hišni številki, in sicer Hudeje 26, kjer dejansko živi le družina romskega svetnika. Ker ima zdaj gradbena dovoljenja več kot 30 objektov, bodo po novem hišne številke lahko dobili še drugi.

»Zdaj bomo posegli tudi v romski žep, kdor bo sposoben kupiti zemljo, kjer ima hišo, jo bo lahko odkupil,« je povedal trebanjski župan Alojzij Kastelic, saj je lastnica vseh zemljišč v tem naselju občina, ki po plačala tudi vse stroške zamenjave dokumentov in tablic s hišno številko, to naj bi jo stalo dobre tri tisočake.

‹ nazaj

Galerija (13)

Romski vrtec v naselju.
trebnje003
trebnje005
trebnje006
trebnje007
trebnje008
trebnje009
trebnje010
trebnje011
trebnje012
trebnje013
trebnje014
trebnje015

Komentarji (8)

13.2.2014Oceniiii 
a ne vedno poslušamo, kako treba rome socializirat in vključit v družbo, namesto da se jih getorizira? sicer vem, da itak najbrž težko kaj drugega postorit, pa vendar. in srečno z pobiranjem položnic, komunalnega prispevka, davka na nepremičnine in ostalih že vrženih stroškov za vso infrastrukturo, objekte ipd. zakaj jim je rteba vendo vse zalagat? lepo vsa prosim, kdo bo šel od njih odkupovat nekaj, kar jim je bilo podarjeno? vzamem nazaj vse, ko bosta to naredila vsaj dva (eden bo ziher iz politike, da bo zgledlo, kao da so fer).
13.2.2014Oceni737 
Pa ima Kastelic 200 glasov za volitve. Zdaj pa naprej s podkupovanjem.
13.2.2014Ocenipeter F 
so kar lepe hiške ni kej. a optiko so jim napeljali? upam da ja ker drgač jim bdo spet ves asfalt uničl
13.2.2014Ocenipolde 
Evo, romom so naredili vse, pa jim ni bilo treba dati niti počenega groša. Od nas "civilov" pa zahtevajo plačilo komunalnega prispevka za priklop na kanalizacijo. Ravno sedaj sem slišal, da inšpekcija kliče na razgovore sosede iz Dolnje Nemške vasi... in če se ne bodo priklopili v roku ki jim bo določen, bo pa kazen... a rome so pa kar priklopili čeprav ni nič njihovega in niso nič prispevali. Kje je tukaj pravica!???
14.2.2014Ocenimaja 
Zakaj bomo mi plačali zamenjavo dokumentov??? Sramota, to je norčevanje iz nas, ki dajemo državi-občini denar.
14.2.2014OceniHudejčan 
Naj bodo kar hočejo samo Hudeje nikoli več saj smo na račun njih doživeli dovolj sramote in ponižanja.
14.2.2014OceniRom 
Polde daj bog da se bi ti znašel v koži Roma pa boš videl kako je prijetno.
14.2.2014OceniCigan 
Spoštovana gospoda "civili" malo spoštovanja prosim. Veliko neromov je slabših kot mi Romi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava