gospodarstvo

Adria Mobil in IJS razvijata avtodom prihodnosti

28.3.2014 | 15:00 | STA

Adriin avtodom prihodnosti (Foto: Nebojša Tejić/STA/arhiv podjetja Adria)

Adriin avtodom prihodnosti (Foto: Nebojša Tejić/STA/arhiv podjetja Adria)

Novo mesto - Novomeška družba Adria Mobil in Institut Jožef Stefan (IJS) sodelujeta pri razvoju avtodoma prihodnosti, ki bo sposoben povsem avtonomnega delovanja. V ta namen so Adriin najnovejši model opremili z množico senzorjev in sistemom umetne inteligence. Prototip bo na ogled v sklopu sobotnega dneva odprtih vrat na IJS v Ljubljani.

Gre za večletni projekt, katerega cilj je poiskati čim več za uporabnika relevantnih storitev, hkrati pa razviti sistem senzorjev in umetne inteligence, ki bo avtodomu omogočil, da spozna uporabnika, se prilagodi njegovemu načinu bivanja in uporabe ter prevzame skrb za varnost in opravila, kot so polnjenje goriva in vode ali praznjenje odpadne vode.

Avtodom prihodnosti bo tako na primer na podlagi uporabnikovih navad, načrtovane poti in vremenske napovedi znal predvideti porabo energije, vode in goriva. Vedel bo, da se uporabnik čez pol ure vrne s smučišča in prižgal gretje oz. ga na primer opozoril, da je glede na napoved plohe pametno zapreti okna.

Kot je za STA pojasnil Miha Smolnikar iz Odseka za komunikacijske sisteme na IJS, želijo pametni avtodom zasnovati tako, da se vsa tehnologija pomakne v ozadje. Tako se uporabniku z njo ne bo treba posebej ukvarjati, kar je še posebej pomembno, saj glavne kupce predstavlja nekoliko starejša populacija, ki ni nujno vešča in naklonjena uporabi zadnjih tehnoloških novosti.

Avtodom je trenutno v drugi fazi razvoja. Vsebuje vse senzorje in elektroniko, z aprilom začenjajo testiranje s prvimi uporabniki, na katerih bo vgrajeni sistem umetne inteligence nabiral prve izkušnje ter sproti izboljševal svoje delovanje. Do konca leta želijo identificirati vse relevantne storitve, ki jih bodo nato vgradili v končni izdelek. Ta bi na trg lahko prišel v roku naslednjih nekaj let.

Konceptualni avtodom bo na ogled jutri na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani, kjer hkrati poteka tudi dan odprtih vrat. V sklopu dogodka bodo na voljo vodeni ogledi različnih dejavnosti instituta, in sicer na področjih snovi, robotike, bio-kemo-fizike ter informacijske tehnologije in okolja.

Organiziran bo tudi prevoz na Reaktorski center - enoto IJS v Podgorici, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali enega od slovenskih pospeševalnikov, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.

‹ nazaj

Galerija (11)

00516327
00516328
00516332
00516333
00516335
00516337
00516339
00516341
00516348
00516349
00516351

Komentarji (6)

28.3.2014Ocenidopustnik 
Popolnoma zgrešeno. V desetih letih bodo ljudje iskali naravo, ne pa pa še dodatno opremo tehnično super prodajno mimo, to z za-gotovostjo trdim. Ljudje se vračajo v natur varianto ker hočejo odklop.
28.3.2014OceniKampist 
Se absolutno strinjam. Če gledamo trende dopustovanj lahko vidimo, da je recimo vsaj zadnje desetletje Adrija popolnoma brcala v temo. Poskušajo se z nekimi silnimi novimi tehnologijami in trendovskim oblikovanjem, menda prilagojenem sodobnemu človeku. Ampak sodobni človek (mlad in podjeten, z denarjem) ne bo dopustoval niti v prikolici, niti v avtodomu. Tisto malo časa ki ga ima za dopust, bo preživel na drugem koncu sveta v nekem All Inclusive resortu. Kampiranje bo čedalje bolj postajalo domena upokojencev in mladih družin. Ti pa nimajo s sodobnimi tehnologijami in arhitektonsko umetelnimi rešitvami nič skupnega. Rabijo le preprosto in funkcionalno domovanje. Kar pa Adriaj že dolgo ne nudi več. Se pač igrajo elitizem, medtem ko se svet od katerega živijo, okoli njih silovito ruši.
28.3.2014Oceni/> 
Hahahahaha, še preden sem prebral komentarja, sem vedel, da sta negativna. Ahh, zaplankani slovenceljni. Želodec se ti obrne. Čestitke Adrii.
28.3.2014Ocenipregovor 
Stara modroat pravi da se veliki ljudje ukvarjajo z idejami, srednji s stvarmi, majhni pa z drugimi ljudmi. Spet druga pa pravi, da se osebnih žalitev poslužujejo le tisti brez argumentov.
29.3.2014Ocenire:pregovor 
Današnje ideje postajajo vedno večje breme sveta. Po domače povedano ni dodane vrednosti.
29.3.2014Oceniiii 
no, jst ko sem na hitro prebral avtonomno delovanje pričakoval, da avtodom sam vozi oz, da ima kakšno pomagala pri vožnji (kot že nekateri avti v serijski proizvodnji), tudi ta avtomatika za udobje je ok in pohvalno. vem pa zase, če bi že si recimo takšno zadevo kupil ali najel, da bi mi glede te tehnike še najbolj prav prišlo kakšno avtomatsko parkiranje, ki je pri osebnih avtih že čisto nekaj vsakdanjega. a to že slučajno obstaja pri avtodomih in za koliko to v procentih podraža zadevo? verjetno precej, predvidevam..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava