FOTO: Občinski praznik z muzikalom in nagrajenci

8.4.2014 | 10:20

Božo Kočevar (Foto: B. B.)

V odsotnosti župana Alojza Muhiča je delo občine v minulem letu predstavila podžupanja Mojca Špec Potočar. (Foto: B. B.)

Gimnazijski muzikal Nekega dne. (Foto: B. B.)

Foto: B. B.

Letošnji nagrajenci (od leve): Kočevar, Palka, Dular, Pungerčarjeva, Kristanova, Pate, Hrovat in Golob. (Foto: B. B.)

Novo mesto - S prireditvijo, na kateri so podelili letošnje občinske nagrade in razglasili častnega občana - to je postal Božo Kočevar -, so v Novem mestu sinoči obeležili občinski praznik in s tem 649. obletnico ustanovitve mesta.

V prvem delu prireditve je z muzikalom Nekega dne polno dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine navdušil pevski zbor Gimnazije Novo mesto, bučne aplavze pa so v nadaljevanju poželi tudi letošnji občinski nagrajenci.

Božo Kočevar je naziv častnega občana prejel za trajne dosežke na gospodarskem, izobraževalnem in družbenem področju ter za njegov prispevek k razvoju občine. Kočevar, po rodu Belokranjec, je svoj pečat pustil na številnih področjih. V  IMV-ju je bil konstruktor in vodja proizvodnje, nato pa v Revozu skrbel za razvoj kadrov. Na področju šolstva in znanosti je Novo mesto povezal s strojnima fakultetama iz Ljubljane in Maribora ter nato kot član Dolenjske akademske pobude sodeloval pri pripravi programov za novomeški fakulteti Fini in Vites. Bil je tudi podpredsednik skupščine občine Novo mesto in poslanec prvega sklica parlamenta v samostojni Sloveniji. Ne gre spregledati niti njegove vloge pri ustanovitvi društva prijateljev IMV, ki je pred leti v Drgančevju uredilo muzej dolenjske avtomobilske industrije.

Nagradi mestne občine Novo mesto sta prejela dr. Boris Dular za kulturno, športno in humanitarno delo in dr. Edward Palka za uspehe na znanstvenem in gospodarskem področju ter za promocijo slovenske kulture na Poljskem.

Trdinovi nagradi so podelili Majdi Pungerčar za raziskovanje in popularizacijo zgodovine mesta in Slavka Kristan za razvijanje in širjenje bralne kulture.

Grb mestne občine Novo mesto so prejeli: Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma za dolgoletne uspehe na izobraževalnem, gospodarskem, kulturnem, društvenem in narodnostnem področju in prispevek k ugledu občine - nagrado so prevzeli direktor centra Tone Hrovat, ravnateljica Vida Hlebec in Janez Bratkovič -, Društvo Novo mesto za prizadevanja za trajnostni, kulturni, gospodarski in prostorski razvoj mesta - nagrado je prevzel predsednik društva Tomaž Golob - ter Igor Pate za dosežke na državnih in svetovnih prvenstvih v oranju ter za promocijo kmetijstva in podeželja.

Besedilo in fotografije: B. B.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava