Secop v likvidaciji do konca meseca ob skoraj sto zaposlenih

23.4.2014 | 07:05

Foto: arhiv; R. V.

Črnomelj - V črnomaljski družbi Secop Kompresorji, ki je od začetka leta v likvidaciji, bodo postopoma odpustili še vseh preostalih približno 360 zaposlenih in njegovo proizvodnjo dokončno preselili na Slovaško. V skladu s programom razreševanja presežnih delavcev bodo njihovo število do konca meseca zmanjšali za 96, so za STA sporočili iz Secopa.

V družbi glede poplačila upnikov in delavcev ne pričakujejo težav, v skladu z dogovorom s sindikatom pa bodo izplačane odpravnine višje od sedanjih zakonsko določenih. Po sporazumu, ki ga je sindikat sklenil z vodstvom družbe, bodo odpuščenim izplačali tudi dogovorjene dodatke, so pojasnili v Secopovi službi za stike z javnostjo.

Program razreševanja presežnih delavcev je sicer predvideval, da bodo od skupaj 360 zaposlenih do konca aprila predvidoma odpustili 80 delavcev in nato do konca junija naslednjih 170. Preostalim 110 zaposlenim pa bi delovno razmerje prenehalo predvidoma do konca septembra.

Te podatke so v Secopu potrdili in dodali, da bo zmanjševanje števila zaposlenih do konca leta v glavnem potekalo po predvidenem programu, leto pa bodo zaključili s 50 zaposlenimi.

Likvidacijski postopek bo končan, ko bodo preselili vse proizvodne procese in končali vse postopke za zaprtje podjetja, predvidoma do leta 2016. Sicer pa so v Secopu lani prodali 2,2 milijona svojih kompletov, njihovi prodajni prihodki pa so znašali 60 milijonov evrov, so še sporočili.

Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1100 ljudi. Nemški finančni holding Aurelius, ki je leta 2010 prevzel vse poslovne dejavnosti podjetja Danfoss Household Compressors v Nemčiji, na Kitajskem, Slovaškem in v Sloveniji, pa je družbo preimenoval v Secop.

V črnomaljskem Secopu so nato aprila 2011 napovedali, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in njegovo proizvodnjo postopoma preseliti na Slovaško, po pogajanjih s sindikatom pa so se dogovorili, da bodo odpustili 440 delavcev.

Prestrukturiranje podjetja so končali predlani in takrat napovedali, da bodo proizvodnjo v Sloveniji nadaljevali s približno 500 zaposlenimi. Iskali so tudi strateške partnerje, zaradi prenosa pretežnega dela svoje proizvodnje v povezano podjetje v slovaške Zlate Moravice pa so se njegovi lastniki konec preteklega leta odločili za likvidacijo črnomaljskega Secopa.

STA

Komentarji (18)

23.4.2014Ocenibelokranjka 
Za Sekopove delavce ni problem. Dobili so dobre odpravnine pa še pri iskanju zaposlitve imajo povsod prednost, pred brezposelnimi prijavljenimi na zavodu.Bili naj bi ogroženi glede preživetja.Kaj pa mi kateri smo že dolgo brez prihodkov in iščemo zaposlitev?
23.4.2014Ocenidelavec 
Strmec in ostali cepci ste ponosni, ko ste zapravili firmo. Še dobro da je strmec dobil 100.000€ odpravnine in službo v revozu, ker ne vem kako bi se revček znašel.
23.4.2014Ocenijoze 
delavec tudi iz revoza je odšel prejšnji petek!!!!!!poln ali prazen se zaenkrat skrivnost!!!!!le kam se je zdaj ugnezdil!!!!????
23.4.2014OceniJure 
To je velika sramota za to državo in ljudi ki jo vodijo. Delavci smo reveži in še večji bomo eni pa ne vedo kam bi z denarjem.
23.4.2014Ocenidelavec 
Daj Jure utihni kdo ti pa rihta pakete iz rdečega križa? Država a ne! Zakaj tako kritiziraš saj se maximalno trudijo? Bogami poštenemu Slovencu se slabo piše. A majke mi tem požeruhom tudi!
23.4.2014Ocenitine  
Kaj pa če se zalomi kaj z Akrapovičem????????
23.4.2014Oceniworker 
Morda bo šel delat izpušne sisteme.
23.4.2014Ocenianina 
Ne vem kje si slišala belokranjka,da imajo prednost pri zaposlitvi Sekopovi delavci,kaj pa tisti s 50+,ki jih noben več ne povoha,odpravnine so dobili malo,ker so bili navadni delavci,za velike odpravnine si slišala samo od šefov na višjem položaju,kaj naj naredi nekdo ko bo 10 let brez denarja,ker ga noben ne vzame več v službo,ker jih ni,Akrapovič pa bo vzel samo preko dobre veze in mlajše ljudi
24.4.2014Ocenišivilja 
Rdeči delavec, ti si sugurno Alenkin človek ko tako braniš to nesposobno vlado. Kaj ima država z rihtanjem paketov ? To vendar delajo dobrodelne organizacije Karitas in Rdeči križ.
24.4.2014Ocenidelavec 
Šivilja oba sva v istem dreku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava