Noč knjige z Milčkom Komeljem v živo in na platnu

25.4.2014 | 07:00

Dr. Milček Komelj

Zagovorniki knjižnice. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Dr. Milček Komelj, Novomeščan, častni občan Novega mesta,  umetnostni zgodovinar, publicist, likovni kritik in pesnik je bil v sredo za noč knjige gost novomeške knjižnice Mirana Jarca, kjer so ob tej priložnosti prvič podelili listine zagovornik knjižnice, novomeški slikar Samo Kralj pa je knjižnici predal portret Milčka Komelja.

Milčka Komelja lahko povsem upravičeno imenujemo tudi otroka novomeške knjižnice, ustanove, ki jo je ustanovil njegov oče Bogo Komelj. V letih, ko se je večina otrok igrala na dvorišču, je Milček dneve preživljal v knjižnici v družbi knjig in očeta, kjer se je srečeval in prijateljeval z Božidarjem Jakcem in se pogovarjal s številnimi znamenitimi Novomeščani. O njegovem očetu, Novem mestu in njegovem izjemnem literarnem, likovnem bogastvu, arheološkem in duhovnem bogastvu pa tudi o njem samem sta se sinoči v Trdinovi čitalnici pogovarjala z Nino Štampohar.

Ko je na kratko predstavil slikarja Sama Kralja in njegov portret, je o Milčku Komelju spregovoril tudi kustos Jožef Matijevič, Milčkov sošolec na Filozofski fakulteti oziroma natančneje na umetnostni zgodovini ter se ob tem spomnil na njegovo izjavo ob pogovoru o izredno visokem dobitku na športnih stavah. Študenti so se pogovarjali, kaj bi kdo naredil, če bi dobil toliko denarja. Naštevali so vse tisto, kar si je tedaj mlad fant lahko želel, a Milček pri pogovoru ni sodeloval. Ko so ga vprašali, kaj bi pa on storil s tem denarjem, je po premisleku čisto resno dejal, da bi ga do zadnjega beliča dal novomeški knjižnici.

Milček Komelj se je znašel tudi na prvem mestu na spisku zagovornikov knjižnice, na katerem so tudi Jadranka Matić Zupančič, dr. Janez Gabrijelčič, Alojzija Kristan, Marjan Moškon, Ivanka Mestnik, Franci Bratkovič, Mojca Špec Potočar, Ivan Kuljaj, Simon Petrov, Sašo Đukić, glasbena skupina Dan D, Alojzij Muhič, Zvezdana Bajc,  Miha Japelj, Franc Bačar, Matjaž Berger in Nejc Gazvoda.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava